w , ,

Niezawodny przepis na domowe lody truskawkowe. Mega kremowe

domowe lody truskawkowe
Taras Dovhych, Getty Images

Idealnie kremowe, dosłownie rozpływające się w ustach, a zarazem proste w przygotowaniu domowe lody truskawkowe to prawdziwy hit. Koniecznie musisz je przetestować!

Boom na truskawki trwa w najlepsze. Nic więc dziwnego, że pojawiają się w naszej kuchni w przeróżnej formie – czy to jako baza deseru na zimno, orzeźwiajacy koktajl, czy w końcu jako farsz do naleśników. W każdej z tych opcji soczyste truskawki świetnie się sprawdzą. Ale to oczywiście nie koniec.

Dziś do tej listy dołączy kolejna wspaniała propozycja z truskawkami w roli głównej. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie. Obok takiej mieszanki nie możesz przejść obojętnie. Dlatego też usiądź wygodnie i zapoznaj się dokładnie z dzisiejszą recepturą. Z pewnością nie pożałujesz!

Dlaczego domowe lody truskawkowe?

Argumentów za przygotowaniem domowych lodów na bazie truskawek jest wiele. Po pierwsze, są genialne w smaku. Po drugie, ich przygotowanie jest bajecznie proste. Tak naprawdę wystarczy zaledwie kilka składników, aby w mgnieniu oka wyczarować nieziemski deser w swojej kuchni.

Domowej roboty deser wychodzi mega kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to też sprawdzony patent na orzeźwiający deser zwłaszcza w upalne dni. W każdym domu stanie się prawdziwym hitem. Po prostu nie widzę innej opcji. Chyba się ze mną zgodzisz?

Lody truskawkowe domowej roboty

Genialne w smaku z idealną strukturą lody domowej roboty to prawdziwy strzał w 10!
Czas całkowity 12 godz. 45 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Mrożenie: 12 godz.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania truskawek. W tym celu myjemy owoce, po czym usuwamy zielone szypułki.
  • Truskawki blendujemy razem z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Gotowy mus należy następnie schłodzić.
  • W międzyczasie ubijamy schłodzoną śmietankę. Po chwili zaczynamy stopniowo dodawać mascarpone.
  • Po wyczerpaniu obu składników, dodajemy na raty schłodzony mus truskawkowy.
  • Powstałą mieszankę wkładamy do zamrażarki. Co dwie godziny, przy pomocy miksera musimy przemieszać zawartość pojemnika z lodami. Tę czynność powtarzamy jeszcze 2-krotnie.
  • Lody najlepiej serwować na drugi dzień. Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

I to wszystko, jak sama widzisz wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialny deser dla całej rodziny. Domowe lody możesz serwować zarówno w pucharku z polewą i kawałkami świeżych owoców, jak i w chrupiącym wafelku lub gotowych rożkach, które bez problemu kupisz w każdym markecie.

Niezależnie od ostatecznego wyboru, lody truskawkowe domowej roboty sprawdzą się świetnie zarówno jako niedzielny deser, jak i małe co nieco w środku tygodnia. W końcu każdy z nas po ciężkim dniu zasługuje na małą nagrodę!

  • Miniatura:
  • Taras Dovhych, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani