Spis treści
Idealnie kremowe, dosłownie rozpływające się w ustach, a zarazem proste w przygotowaniu domowe lody truskawkowe to prawdziwy hit. Koniecznie musisz je przetestować!
Boom na truskawki trwa w najlepsze. Nic więc dziwnego, że pojawiają się w naszej kuchni w przeróżnej formie – czy to jako baza deseru na zimno, orzeźwiajacy koktajl, czy w końcu jako farsz do naleśników. W każdej z tych opcji soczyste truskawki świetnie się sprawdzą. Ale to oczywiście nie koniec.
Dziś do tej listy dołączy kolejna wspaniała propozycja z truskawkami w roli głównej. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie. Obok takiej mieszanki nie możesz przejść obojętnie. Dlatego też usiądź wygodnie i zapoznaj się dokładnie z dzisiejszą recepturą. Z pewnością nie pożałujesz!
Dlaczego domowe lody truskawkowe?
Argumentów za przygotowaniem domowych lodów na bazie truskawek jest wiele. Po pierwsze, są genialne w smaku. Po drugie, ich przygotowanie jest bajecznie proste. Tak naprawdę wystarczy zaledwie kilka składników, aby w mgnieniu oka wyczarować nieziemski deser w swojej kuchni.
Domowej roboty deser wychodzi mega kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to też sprawdzony patent na orzeźwiający deser zwłaszcza w upalne dni. W każdym domu stanie się prawdziwym hitem. Po prostu nie widzę innej opcji. Chyba się ze mną zgodzisz?
Lody truskawkowe domowej roboty
Składniki
na 6 porcji
- 800 g truskawki
- 300 g śmietanka (30%)
- 350 g mascarpone
- 80 g cukier
- 1/4 szkl. sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania truskawek. W tym celu myjemy owoce, po czym usuwamy zielone szypułki.
- Truskawki blendujemy razem z cukrem i sokiem z cytryny.
- Gotowy mus należy następnie schłodzić.
- W międzyczasie ubijamy schłodzoną śmietankę. Po chwili zaczynamy stopniowo dodawać mascarpone.
- Po wyczerpaniu obu składników, dodajemy na raty schłodzony mus truskawkowy.
- Powstałą mieszankę wkładamy do zamrażarki. Co dwie godziny, przy pomocy miksera musimy przemieszać zawartość pojemnika z lodami. Tę czynność powtarzamy jeszcze 2-krotnie.
- Lody najlepiej serwować na drugi dzień. Smacznego!
I to wszystko, jak sama widzisz wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialny deser dla całej rodziny. Domowe lody możesz serwować zarówno w pucharku z polewą i kawałkami świeżych owoców, jak i w chrupiącym wafelku lub gotowych rożkach, które bez problemu kupisz w każdym markecie.
Niezależnie od ostatecznego wyboru, lody truskawkowe domowej roboty sprawdzą się świetnie zarówno jako niedzielny deser, jak i małe co nieco w środku tygodnia. W końcu każdy z nas po ciężkim dniu zasługuje na małą nagrodę!