w , ,

Robisz pierogi z truskawkami? Dodaj do farszu 1 składnik

pierogi z truskawkami
freeskyline, Getty Images

Lubisz pierogi z truskawkami? Ale czy znasz pewien przydatny trik kulinarny, który daje genialne efekty? Lepszych pierogów na pewno nie jadłaś!

Chyba zgodzisz się ze mną, że w ciągu ostatnich tygodni nasze menu zostało zdominowane przez świeże i soczyste truskawki. Serwujemy je w przeróżnej postaci, zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. I dziś zdradzę Ci pewien przydatny trik kuchenny, który sprawi, że jeszcze dziś przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Oczywiście z truskawkami w roli głównej.

Jeśli chodzi o porę obiadową, to w moim domu najczęściej serwuje truskawki pod postacią pierogów na słodko. I jest to za każdym strzał w 10, bo znikają z talerzy mojej rodziny w mgnieniu oka. Ty również możesz zrobić je swoim domu. Musisz tylko trzymać się pewnych wytycznych. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz poniżej!

Jak przygotować idealne pierogi z truskawkami?

Mogłoby się wydawać, że zrobie pierogów z farszem truskawkowym to banalne zadanie. I o ile w teorii faktycznie wszystko wydaje się jasne i proste, kiedy dochodzi do praktyki mogą pojawić się utrudnienia. Jakie?

Problemy mogą pojawić się przy przygotowaniu zwartego farszu na bazie truskawek. Tylko w takiej formie połączenie go z ciastem na pierogi będzie łatwe i szybkie. Jeśli nie zadbamy o odpowiednią strukturę farszu, umieszczenie go na cieście i zlepienie pierogów może okazać się kulinarną katastrofą. Dlatego najlepiej już na samym wstępie zniwelować wszelkie utrudnienia.

Jeśli zastosujesz nasz sprawdzony kuchenny trik, sukces masz gwarantowany. Wszystko co musisz zrobić to dodać do farszu bułkę tartą. To właśnie ona sprawi, że nasz farsz będzie bardziej stabilny. Jak sama więc widzisz, wystarczy bardzo niewiele, aby nie tylko ułatwić sobie pracę, ale i osiągnąć idealne efekty kulinarne.

Pierogi z truskawkowym nadzieniem

W wiosenno-wakacyjnym menu nie może zabraknąć pysznych pierogów na słodko. Truskawki jako farsz spiszą się w tej roli idealnie!
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 8 porcji

Ciasto na pierogi:

Truskawkowy farsz:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i usunięcia zielonych szypułek.
  • Następnie podziel owoce na mniejsze kawałki.
  • Owoce połącz w misce z cukrem i bułką tartą, po czym dokładnie wymieszaj.
  • Mieszankę odstaw na bok.
  • Następnie przygotuj ciasto na pierogi.
  • Gotowe ciasto podziel je na mniejsze kawałki, po czym dokładnie rozwałkuj i wykrój kółka.
  • Na każde kółko nałóż truskawkowy farsz i zlep pierogi.
  • Kiedy już wykorzystasz całe ciasto i farsz, czas ugotować pierogi w osolonej wodzie.
  • I to wszystko, smacznego!
pierogi z truskawkami
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
  • Miniatura:
  • freeskyline, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani