Spis treści
Pieczarki są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jednak zanim je dodamy warto wyciągnąć z nich cały smak, przesmażając je na maśle. Poniżej zamieściliśmy jeden ważny patent jak usmażyć pieczarki, aby w trakcie nie wyciekała z nich woda i aby były chrupiące i pełne aromatu.
Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w polskiej kuchni. Są tanie i co najważniejsze dostępne przez cały rok. Ich smak świetnie wydobywa proces obróbki termicznej, głównie smażenia. Niestety jako że grzyby w większości składają się z wody, podczas smażenia często dzieje się tak, że woda z pieczarek miesza się z tłuszczem na patelni, a pieczarki stają się gumowate i niesmaczne. Jak temu zapobiec?
Jak usmażyć chrupiące pieczarki?
Zanim weźmiemy się za smażenie pieczarek, należy je dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałki: w plasterki lub w półplasterki. Do smażenia warto wykorzystać masło klarowane, które ma wysoką temperaturę dymienia i nie pali się tak jak zwykłe masło. A teraz najważniejsze, czyli co zrobić, aby pieczarki w trakcie smażenia nie podstały się wodą? Tutaj najważniejsze znaczenie ma sól. Jeśli dodamy ją od samego początku, pieczarki natychmiast puszczą wodę i zamiast smażonych pieczarek uzyskamy bardziej duszoną wersję grzybów.
Smażenie pieczarek- krok po kroku
- Pieczarki obierz i pokrój na kawałki.
- Na maśle klarowanym lekko przesmaż pokrojoną cebulę i dopiero, kiedy będzie lekko zeszklona dodaj pieczarki.
- W momencie kiedy pieczarki się zarumienią dopraw je solą i innymi przyprawami.