w

Dzięki temu prostemu patentowi pieczarki po smażeniu będą chrupiące i aromatyczne

Źródło: Aleksei Isachenko, Aleksei Isachenko photos

Pieczarki są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jednak zanim je dodamy warto wyciągnąć z nich cały smak, przesmażając je na maśle. Poniżej zamieściliśmy jeden ważny patent jak usmażyć pieczarki, aby w trakcie nie wyciekała z nich woda i aby były chrupiące i pełne aromatu.

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w polskiej kuchni. Są tanie i co najważniejsze dostępne przez cały rok. Ich smak świetnie wydobywa proces obróbki termicznej, głównie smażenia. Niestety jako że grzyby w większości składają się z wody, podczas smażenia często dzieje się tak, że woda z pieczarek miesza się z tłuszczem na patelni, a pieczarki stają się gumowate i niesmaczne. Jak temu zapobiec?

Jak usmażyć chrupiące pieczarki?

Zanim weźmiemy się za smażenie pieczarek, należy je dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałki: w plasterki lub w półplasterki. Do smażenia warto wykorzystać masło klarowane, które ma wysoką temperaturę dymienia i nie pali się tak jak zwykłe masło. A teraz najważniejsze, czyli co zrobić, aby pieczarki w trakcie smażenia nie podstały się wodą? Tutaj najważniejsze znaczenie ma sól. Jeśli dodamy ją od samego początku, pieczarki natychmiast puszczą wodę i zamiast smażonych pieczarek uzyskamy bardziej duszoną wersję grzybów.

Smażenie pieczarek- krok po kroku

  1. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki.
  2. Na maśle klarowanym lekko przesmaż pokrojoną cebulę i dopiero, kiedy będzie lekko zeszklona dodaj pieczarki.
  3. W momencie kiedy pieczarki się zarumienią dopraw je solą i innymi przyprawami.
  • Miniatura:
  • Źródło: Aleksei Isachenko, Aleksei Isachenko photos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.