Spis treści
Ubijanie białek potrafi nam przysporzyć wiele trudności. Tym bardziej, że w większości przepisów znajdziemy tylko komunikat, żeby ubić jajka na sztywną pianę, jednak nie ma tam więcej żadnych szczegółów. Jak ubić białka, żeby piana była dobrze ubita, a nie pływała w misce? Odpowiadamy.
Na czym polega proces ubijania jajek?
Ubijanie polega na wprowadzaniu powietrza do białek. Powstałe bąbelki unoszą się do góry i przypominają lekką, białą chmurkę. Dlatego też do ubijania białek nie zaleca się misek plastikowych, gdyż śliska powierzchnia utrudnia bąbelkom przemieszczanie się do góry. Oczywiście ubicie białka w plastikowej misce nie jest niemożliwe, ale będzie trudniejsze i potrwa zdecydowanie dłużej. O czym jeszcze musimy pamiętać?
Jak ubić białka?
Ubijanie białek to jedna z trudniejszych czynności kuchennych, która wymaga znajomości i przestrzegania kilku ważnych zasad. Poniżej zamieściliśmy 7 najważniejszych z nich:
- Wybór jajek: do ubijania najlepiej wybrać jajka, które mają około tygodnia. Świeże, prosto od kury będą znacznie trudniejsze do ubicia.
- Naczynie: Naczynie w którym będziemy ubijać białko musi być idealnie czyste i suche. Najlepiej jeśli będzie wykonane z miedzi lub szkła. Plastikowa miska nie będzie najlepszym wyborem.
- Białka: białka przed ubijaniem powinny być bardzo dobrze schłodzone i idealnie oddzielone od żółtka. Żółtko jest tłuste więc jeśli jakiś fragment przedostanie się do białka, to być może wcale nie uda nam się go ubić.
- Sól: szczypta soli przyspieszy proces ubijania białka.
- Mikser: najlepszy do ubijania będzie mikser ze specjalną końcówką. Możemy to zrobić również za pomocą trzepaczki ręcznej, ale zajmie nam to o wiele więcej czasu.
- Ocet/ sok z cytryny: w połowie ubijania warto dodać do masy kilka kropel octu, lub soku z cytryny, dzięki czemu utrwalimy pianę i uchronimy ją przed ponownym skropleniem.
- Czas ubijania: ubijamy białko do momentu aż stanie się sztywne i nie będzie wypływać z naczynia. Dłuższe ubijanie może sprawić, że masa ponownie się rozwarstwi.
