w

Grzaniec galicyjski z przyprawami

Piątkowy wieczór w zimowych miesiącach zdecydowanie kojarzy się z grzanym winem, które paruje i pachnie korzennymi przyprawami. Takie wino jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a gwarantuje cudowne przeżycia smakowe.

Grzaniec składa się z podstawy i wybranych dodatków, możesz dorzucić je wszystkie lub wybrać idealne pod siebie. Komponowanie grzańca to świetna zabawa, można zrobić kilka wariantów napoju, każdy znajdzie coś, co do niego pasuje. Zaskocz gości niezwykłą mieszanką przypraw i dodatków.

Grzane wino

Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 10 min.
Grzaniec galicyjski

Sposób przygotowania

  • Pierwsze robimy bazę. Do garnka wlewamy wino, dorzucamy goździki, miód i cynamon. Dorzucamy pomarańczę w plasterkach. Podgrzewamy, aż będzie parować, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
  • Dodaj wybrane dodatki, my polecamy sok malinowy, przyprawę do piernika i kardamon.
  • Podawaj ciepłe z dodatkiem plasterków pomarańczy.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Lubisz korzenne przyprawy? Łap przepis na pierniczki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli