Spis treści
Piątkowy wieczór w zimowych miesiącach zdecydowanie kojarzy się z grzanym winem, które paruje i pachnie korzennymi przyprawami. Takie wino jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a gwarantuje cudowne przeżycia smakowe.
Grzaniec składa się z podstawy i wybranych dodatków, możesz dorzucić je wszystkie lub wybrać idealne pod siebie. Komponowanie grzańca to świetna zabawa, można zrobić kilka wariantów napoju, każdy znajdzie coś, co do niego pasuje. Zaskocz gości niezwykłą mieszanką przypraw i dodatków.
Grzane wino
Sposób przygotowania
- Pierwsze robimy bazę. Do garnka wlewamy wino, dorzucamy goździki, miód i cynamon. Dorzucamy pomarańczę w plasterkach. Podgrzewamy, aż będzie parować, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
- Dodaj wybrane dodatki, my polecamy sok malinowy, przyprawę do piernika i kardamon.
- Podawaj ciepłe z dodatkiem plasterków pomarańczy.
Składniki
na 4 porcje
podstawa
- 1000 ml wino półsłodkie
- 1 pomarańcza
- 5 goździki
- 1 łyżka miód
- 1/3 łyżeczka cynamon
dodatki
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy
- 1 anyż
- 1 kardamon
- sok malinowy
- 2 cm imbir
- 1 łyżeczki przyprawa do piernika
- skórka z cytryny
Lubisz korzenne przyprawy? Łap przepis na pierniczki!