Spis treści
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad, który podbije serca całej rodziny? Pieczona kapusta z mięsem mielonym w formie zapiekanki sprawdzi się w tej roli idealnie!
Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie pysznego i jednocześnie ciekawego obiadu to nie lada wyzwanie. Zwłaszcza kiedy mamy jeszcze zrobić go dla szerszego grona. Jak trafić w kubki smakowe całej rodziny?
Co więcej, dobrze byłoby, aby cały proces przygotowania pysznego obiadu nie był czasochłonny i mega skomplikowany. Tak, aby praca nad nim była czystą przyjemnością. Czy taki przepis w ogóle istnieje? Da się połączyć wszystkie te wytyczne?
Postaw na klasykę w nowej formie – pieczona kapusta z mięsem mielonym w formie zapiekanki
Jak się okazuje, taki przepis jak najbardziej istnieje. Wystarczy, że wykorzystasz poniższą instrukcję, a na pewno osiągniesz sukces. I to z kilku powodów. Po pierwsze, stawiamy na klasykę naszej kuchni, czyli kapustę i mięso mielone. Są to dwa podstawowe składniki, które często goszczą na naszych stołach, masz więc pewność, że nikt nie będzie kręcił nosem, kiedy je zaserwujesz.
Co więcej, choć jest to kultowy i dobrze znany duet, podasz go w zupełnie nowym wydaniu. A co za tym idzie, przygotujesz oryginalne i ciekawe danie. Jednocześnie wcale się przy nim długo nie napracujesz, bo to naprawdę prosty i szybki przepis. Dlatego poradzi sobie z nim bez problemu nawet największy laik kulinarny.
Jak sama więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby wyczarować w swojej kuchni prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nie musisz więc dłużej zamartwiać się i główkować nad dzisiejszym menu. Po prostu zapoznaj się z naszym przepisem i zabierz się do pracy. Gwarantuję Ci, że nie pożałujesz!
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
Składniki
na 6 porcji
- 1 główka kapusta (biała )
- 100 g ryż
- 800 g mięso mielone
- 250 ml passata pomidorowa
- 2 szt. marchewka
- 1 szt. cebula
- 200 g żółty ser
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1/5 łyżeczki słodka papryka
- 2 łyżeczki zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od poszatkowania kapusty. Do podzielonej na mniejsze kawałki kapusty dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
- W razie potrzeby mielimy mięso. Pomijamy ten krok, jeśli od razu kupiliśmy je w zmielonej wersji.
- Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę. Natomiast marchewkę ścieramy na tarce.
- Warzywa łączymy z przyprawami oraz sosem pomidorowym. Na koniec dodajemy do mieszanki mięso mielone oraz surowy ryż i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
- Na blacie kuchennym ustawiamy naczynie żaroodporne, które należy natłuścić przy pomocy kawałka masła
- Dopiero teraz możemy zacząć wypełniać formę na przemian warstwą kapusty i mieszanki z mięsem mielonym.
- Po wypełnieniu naczynia, na wierzchu rozsypujemy starty na tarce żółty ser.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika pod przykryciem z folii aluminiowej na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Po pół godziny usuwamy folię i pieczemy zapiekankę jeszcze przez 20 minut.
- Smacznego!