w

Kasza manna: jak ją ciekawie przyrządzić i czy jest ważnym składnikiem w naszej diecie?

Źródło: Yana Gayvoronskaya,

Kasza manna nie do końca dobrze nam się kojarzy. Dla większości osób, jest to raczej papka dla niemowlaków, niż wartościowy posiłek. Okazuje się jednak, że kasza manna ma masę prozdrowotnych właściwości z których nie warto rezygnować. Wystarczy jedynie ciekawie ją przyrządzić.

Kasza manna, czyli grysik powstaje z pszenicy. Jest to wyjątkowo uniwersalny rodzaj kaszy, który można przyrządzić zarówno na słodko jak i na słono. Dlatego też kasza nadaje się zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolacje.

Kasza manna- właściwości

Kasza manna jest źródłem cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej wit. z grupy B, potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Kasza jest produktem wysokokalorycznym, ale lekkostrawnym. Dostarcza nam zarówno węglowodanów jak i błonnika i białka. W zależności od tego jaki wariant kaszy wybierzemy: czy pszenny, czy orkiszowy, czy razowy, taką ilość składników odżywczych dostarczymy naszemu organizmowi. Jedno jest pewne. Jeśli przyrządzimy ją rano na mleku łatwiej będzie nam rozpocząć dzień, gdyż kasza manna syci, rozgrzewa i dodaje energii.

Gotowanie kaszy manny

Ugotowanie kaszy manny może nam przysporzyć trudności, głównie przez grudki, które są wyczuwalne po ugotowaniu i które psują smak całej potrawy. Co zrobić, aby ich nie było? Po pierwsze przed gotowaniem, należy wypłukać kaszę pod bieżącą, zimną wodą. Następnie warto wyposażyć się w wysoki garnek z nieprzywierającym dnem, tak aby kasza do niego nie przywarła. Trzecia i chyba najistotniejsza porada mówi o tym, aby kaszy nie wsypywać do gorącego mleka czy wody, a wolno wsypywać do garnka i mieszać do momentu ugotowania.

Kasza manna dodatki

Kasza jest świetnym i szybkim do przyrządzenia składnikiem. Można ją również w łatwy sposób urozmaicić. Wystarczy dodać do niej: cynamon, cukier, świeże owoce, przyprawę do piernika, a zamiast zwykłego mleka czy wody, użyć mleczka kokosowego. Jednak niezależnie od formy podania, warto pamiętać, że kasza manna jest przede wszystkim cennym źródłem witamin i składników odżywczych i że powinna na stałe zagościć w naszym menu.

  • Miniatura:
  • Źródło: Yana Gayvoronskaya,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.