w , , , ,

Dżem z czereśni babci Zosi wymiata. Też możesz go zrobić

dżem z czereśni
sestovic, Getty Images Signature

Już za moment dowiesz się, jak zrobić dżem z czereśni prosto z zeszytu babci Zosi. Jest tak dobry, że można jeść go solo. Po prostu palce lizać!

Lubisz śniadania na słodko? Jeśli tak, dzisiejszy artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie. Dlaczego? Otóż dziś podzielę się sprawdzonym i genialnym przepisem babci Zosi na fenomenalny dżem domowej roboty. Możesz serwować go zarówno solo z chrupiącymi tostami lub puszystą chałką. Może być to również genialny dodatek do białkowego omletu, naleśników lub mini placuszków w słodkim wydaniu.

To oczywiście nie koniec. Taki dżem świetnie sprawdzi się również przy domowych wypiekach, zarówno jako nadzienie, jak i jedna z warstw pysznego ciacha. Jak sama więc widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. Dlatego warto mieć zawsze pod ręką domową konfiturę, która podkręci smak każdego przepisu. Po prostu nie ma innej opcji!

Dlaczego dżem z czereśni?

W tej chwili pewnie w Twojej głowie pojawiło się pytanie, dlaczego akurat dżem na bazie czereśni? I odpowiedź jest bardzo prosta. Po pierwsze, jest genialny w smaku i pasuje praktycznie do wszystkiego. Po drugie, zrobisz go praktycznie z 3 składników w mega prosty sposób.

Na koniec należy dodać, że wraz z czerwcem ruszył sezon na te pyszne owoce, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Tym bardziej, że nie trwa on zbyt długo, bo tylko do połowy lipca.

Dżem z czereśni babci Zosi

Tak dobrego dżemu jeszcze nie jadłaś. Babcia Zosia jest po prostu mistrzynią w tej dziedzinie!
Czas całkowity 3 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 3 godz.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania czereśni.
  • W tym celu myjemy owoce, usuwamy ogonki oraz pestki.
  • Po wydrylowaniu, przesypujemy czereśnie do dużego garnka i zasypujemy je cukrem.
  • Tak przygotowane owoce odstawiamy minimum na 3 godziny, aby miały czas puścić sok.
  • Po tym czasie umieszczamy garnek na kuchence i zaczynamy je gotować.
  • Po zagotowaniu, dodajemy do garnka laski wanilii.
  • Zmniejszamy moc palnika i smażymy do chwili, aż powstała mieszanka ładnie zgęstnieje, a sok z owoców całkowicie odparuje.
  • Gotową mieszankę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzujemy. Smacznego!
dżem z czereśni
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi czy robisz domowe przetwory. Jeśli tak, to jakie kombinacje i mieszanki królują w Twojej kuchni? U mnie będzie to na pewno dżem zarówno z truskawek, jak i właśnie ten z czereśni. Może Ty robisz go na bazie zupełnie innych owoców? Jeśli tak, to podziel się swoimi sprawdzonymi przepisami. Z chęcią wypróbuje nowe smaki w swojej kuchni. Kto wie, być może odkryje kolejne perełki kulinarne, które zostaną ze mną na dłużej.

Oczywiście zapraszam Cię jednocześnie do naszej bogatej bazy z przepisami, gdzie znajdziesz całą masę ciekawych inspiracji kulinarnych. Nie zabraknie tam również przydatnych trików, które ułatwią codzienne funkcjonowanie. Obok takich treści nie sposób przejść obojętnie.

  • Miniatura:
  • sestovic, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani