w , , ,

Ciocia Ela ma swój przepis na kopytka. Dodaje 3 ważne składniki

Bartosz Luczak, Getty Images

Przepis na kopytka można znaleźć w każdym domu. Ale czy wiesz, że kluski ziemniaczane mogą być jeszcze lepsze? Wystarczy dodać do nich 3 produkty.

Zarówno ja, jak i moja rodzina lubimy domową i tradycyjną kuchnię. Pierogi ruskie, gołąbki z mięsem i ryżem, mielone z ziemniakami i czerwoną ćwikłą, czy w końcu placki ziemniaczane serwowane zarówno na słodko, jak i słono. Tak, tego typu dania pojawiają się w naszym domowym menu bardzo często.

Do tej listy mogłabym dodać jeszcze ziemniaczane kluski, które moje dzieci wręcz uwielbiają. I do tej pory robiąc kopytka, korzystałam ze standardowego przepisu – ziemniaki, jajko, mąka i sól. Wszystko jednak zmieniło się po wizycie u mojej cioci Eli w zeszłym miesiącu. Co też takiego się stało? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Bezglutenowy przepis na kopytka

W odwiedzinach u swojej krewnej zostałam zaproszona na obiad. I oczywiście nie mogłam odmówić, bo ciocia Ela jest genialną kucharką. Zdziwiła mnie jednak kiedy powiedziała, że dziś na obiad serwuje kluski ziemniaczane. Dlaczego? Otóż ze względu na swoje problemy ze zdrowiem stosuje w swojej kuchni dania bezglutenowe. Dlatego w pierwszej chwili pomyślałam, że przecież do kopytek dodaje się mąkę. I to sporo mąki. Zaraz jednak pomyślałam, że okej są w końcu na rynku mąki bezglutenowe.

Moja ciocia widząc moją konsternację na twarzy od razu dodała, że robi kopytka po swojemu i nie chodzi tu tylko o rodzaj mąki. Dzięki małym modyfikacjom jej danie jest w 100% bezglutenowe. Co więcej, wprowadzone zmiany nadają kopytkom dodatkowych atutów. Jej kopytka są idealnie mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Oprócz tego, że są mega delikatne, to jeszcze genialnie smakują.

I pewnie w tej chwili zastanawiasz się, jakie to dodatkowe składniki można znaleźć w przepisie mojej cioci. Tego wszystkiego dowiesz się już za moment, czytając ten artykuł od końca. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym od razu nie poprosiła cioci o dokładną recepturę na jej pyszne danie. I udało się! Niezawodny przepis na domowe kopytka w ciekawej wersji już na Ciebie czeka.

Domowe kopytka z twarogiem

Z tym przepisem zrobisz genialne kopytka w nowej wersji. Prawdziwa poezja smaków już czeka!

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania obranych ziemniaków.
  • Następnie przeciskamy je przez maszynkę do ziemniaków.
  • Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy następnie 2 rodzaje mąk, jajko oraz twaróg.
  • Nie zapominamy także o posiekanym koperku i szczypcie soli.
  • Mieszankę zagniatamy, po czym dzielimy na mniejsze części.
  • Z każdego takiego elementu robimy wałeczek, który następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
  • I kopytka są już prawie gotowe. Teraz należy je ugotować.
  • Kopytka możesz serwować zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. W drugiej wersji pomijasz wtedy koperek. Smacznego!
przepis na kopytka
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
  • Miniatura:
  • Bartosz Luczak, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani