Spis treści
Tradycyjne faworki smażone w głębokim oleju co roku goszczą na Twoim stole? Już za moment poznasz genialny przepis na fit faworki. Koniecznie musisz go wypróbować w ten Tłusty Czwartek!
Już za kilka dni ogarnie nas pączkowe i faworkowe szaleństwo. A wszystko to za sprawą Tłustego Czwartku – jednego z najbardziej popularnych świąt w naszym kraju. I choć zazwyczaj zajadamy się wtedy pączkami, oponkami i faworkami smażonymi w głębokim oleju, w tym roku proponujemy fitową modyfikację.
Mega receptura na fit faworki
Już za moment dowiesz się, jak przygotować faworki w zdrowym wydaniu. Oprócz odpowiednio dobranych produktów, przygotujemy je bez grama oleju. W jaki sposób? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczemy mega chrupiące słodkości dla swoich bliskich!
Fit faworki z piekarnika
Składniki
na 30 szt.
- 200 g mąka (tortowa)
- 200 g mąka (pełnoziarnista)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 130 g masło
- 150 g jogurt naturalny
- 3 szt. żółtko
- 130 g ksylitol
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki przez sitko, aby przyszłe faworki były idealnie puszyste.
- Następnie połącz je z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło ubij z cukrem.
- Następnie dodaj żółtka. Pamiętaj jednak, aby robić to stopniowo - po jednym żółtku.
- Jako kolejny składnik dodaj jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Na sam koniec dodaj do powstałej mieszanki miks mąk z proszkiem do pieczenia.
- Teraz uformuj ze wszystkich składników ciasto i odstaw je na 45 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie rozwałkuj je na cienkie placki, po czym podziel na mniejsze paski.
- W każdym pasku - w centralnej części - zrób małe nacięcie, po czym przełóż obie końcówki do środka.
- Gotowe faworki piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Oczywiście gotowe faworki możesz udekorować cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się tutaj również pewien patent, który sama stosuje. Roztapiam gorzką czekoladę i zanurzam w niej pyszne faworki. Metoda ta przypomina sposób konsumowania hiszpańskich churrosów.
Moim skromnym zdaniem to rozwiązanie świetnie sprawdzi się w przypadku domowej roboty faworków. Po prostu palce lizać! Zresztą sama możesz się o tym przekonać. I to jeszcze dziś. Wykorzystaj nasz przepis i koniecznie podziel się ze mną opinią na jego temat. Już nie mogę się doczekać!
Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na domowej roboty faworki, koniecznie mi o tym napisz. Sprawdzonych receptur nigdy za wiele! Chyba się ze mną zgodzisz, prawda?
Zobacz także: Przepis na wytrawne faworki. Takiej wersji jeszcze nie było
Jeden komentarz