w ,

Przepis na fit faworki. Wyjdą fenomenalne za każdym razem!

fit faworki
Marcin Jucha

Tradycyjne faworki smażone w głębokim oleju co roku goszczą na Twoim stole? Już za moment poznasz genialny przepis na fit faworki. Koniecznie musisz go wypróbować w ten Tłusty Czwartek!

Już za kilka dni ogarnie nas pączkowe i faworkowe szaleństwo. A wszystko to za sprawą Tłustego Czwartku – jednego z najbardziej popularnych świąt w naszym kraju. I choć zazwyczaj zajadamy się wtedy pączkami, oponkami i faworkami smażonymi w głębokim oleju, w tym roku proponujemy fitową modyfikację.

Mega receptura na fit faworki

Już za moment dowiesz się, jak przygotować faworki w zdrowym wydaniu. Oprócz odpowiednio dobranych produktów, przygotujemy je bez grama oleju. W jaki sposób? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczemy mega chrupiące słodkości dla swoich bliskich!

Fit faworki z piekarnika

Pyszne faworki wcale nie muszą ociekać tłuszczem po smażeniu. Można przygotować je w lżejszej i mega smacznej formie. Palce lizać!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 20 min.

Składniki

na 30 szt.

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki przez sitko, aby przyszłe faworki były idealnie puszyste.
  • Następnie połącz je z proszkiem do pieczenia.
  • Miękkie masło ubij z cukrem.
  • Następnie dodaj żółtka. Pamiętaj jednak, aby robić to stopniowo - po jednym żółtku.
  • Jako kolejny składnik dodaj jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Na sam koniec dodaj do powstałej mieszanki miks mąk z proszkiem do pieczenia.
  • Teraz uformuj ze wszystkich składników ciasto i odstaw je na 45 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie rozwałkuj je na cienkie placki, po czym podziel na mniejsze paski.
  • W każdym pasku - w centralnej części - zrób małe nacięcie, po czym przełóż obie końcówki do środka.
  • Gotowe faworki piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
fit faworki
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Oczywiście gotowe faworki możesz udekorować cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się tutaj również pewien patent, który sama stosuje. Roztapiam gorzką czekoladę i zanurzam w niej pyszne faworki. Metoda ta przypomina sposób konsumowania hiszpańskich churrosów.

Moim skromnym zdaniem to rozwiązanie świetnie sprawdzi się w przypadku domowej roboty faworków. Po prostu palce lizać! Zresztą sama możesz się o tym przekonać. I to jeszcze dziś. Wykorzystaj nasz przepis i koniecznie podziel się ze mną opinią na jego temat. Już nie mogę się doczekać!

Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na domowej roboty faworki, koniecznie mi o tym napisz. Sprawdzonych receptur nigdy za wiele! Chyba się ze mną zgodzisz, prawda?

Zobacz także: Przepis na wytrawne faworki. Takiej wersji jeszcze nie było

  • Miniatura:
  • Marcin Jucha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani