Spis treści
Karp jest rybą, która króluje na wigilijnych stołach. Jednak jego przyrządzenie może przysporzyć wiele trudności. Aby w tym roku smażenie karpia poszło jak z płatka, koniecznie zastosuj się do rad, które znajdziesz w tym artykule. Dzięki nim karp wigilijny będzie smakował znakomicie.
W polskich domach tradycją stało się jedzenie karpia podczas wieczerzy wigilijnej. Dobre gospodynie wiedzą o tym, że pierwszą najważniejszą zasadą jest kupienie karpia ze sprawdzonej hodowli. Dzięki temu będziemy mieć pewność jak był karmiony, co z kolei będzie miało znaczący wpływ na jego smak po usmażeniu. Jako że często karp jest rybą jedzoną jedynie raz w roku, nie oszczędzajmy podczas zakupu i nie kupujmy mrożonych płatów, czy kostek.
Karp wigilijny- przygotowanie
Składniki:
- karp
- jajko
- cytryna
- mąka- ok. 2-3 łyżek
- bułka tarta
- sól/ pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- papierowy ręcznik
Karp w panierce krok po kroku:
- Karpia osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie skrop sokiem z cytryny i przypraw.
- Odstaw na około godzinę w chłodne miejsce.
- Po tym czasie każdy kawałek dokładnie obtocz w mące, jajku i w bułce tartej.
- Kawałki karpia smaż w głębokim tłuszczu. Pamiętaj, że olej musi być mocno rozgrzany.
- Podczas smażenia pilnuj, aby kawałki nie stykały się ze sobą. Staraj się nie obracać ryby do momentu, aż zobaczysz, że jedna strona jest już doskonale wypieczona.
- Karpia smaż do momentu, aż panierka nabierze złocistego koloru.