w ,

Chrupiący karp wigilijny w panierce

Źródło: Dejan Kolar, Getty Images Signature

Karp jest rybą, która króluje na wigilijnych stołach. Jednak jego przyrządzenie może przysporzyć wiele trudności. Aby w tym roku smażenie karpia poszło jak z płatka, koniecznie zastosuj się do rad, które znajdziesz w tym artykule. Dzięki nim karp wigilijny będzie smakował znakomicie.

W polskich domach tradycją stało się jedzenie karpia podczas wieczerzy wigilijnej. Dobre gospodynie wiedzą o tym, że pierwszą najważniejszą zasadą jest kupienie karpia ze sprawdzonej hodowli. Dzięki temu będziemy mieć pewność jak był karmiony, co z kolei będzie miało znaczący wpływ na jego smak po usmażeniu. Jako że często karp jest rybą jedzoną jedynie raz w roku, nie oszczędzajmy podczas zakupu i nie kupujmy mrożonych płatów, czy kostek.

Karp wigilijny- przygotowanie

Składniki:

  • karp
  • jajko
  • cytryna
  • mąka- ok. 2-3 łyżek
  • bułka tarta
  • sól/ pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • papierowy ręcznik

Karp w panierce krok po kroku:

  1. Karpia osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie skrop sokiem z cytryny i przypraw.
  2. Odstaw na około godzinę w chłodne miejsce.
  3. Po tym czasie każdy kawałek dokładnie obtocz w mące, jajku i w bułce tartej.
  4. Kawałki karpia smaż w głębokim tłuszczu. Pamiętaj, że olej musi być mocno rozgrzany.
  5. Podczas smażenia pilnuj, aby kawałki nie stykały się ze sobą. Staraj się nie obracać ryby do momentu, aż zobaczysz, że jedna strona jest już doskonale wypieczona.
  6. Karpia smaż do momentu, aż panierka nabierze złocistego koloru.
  • Miniatura:
  • Źródło: Dejan Kolar, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.