Spis treści
Przygotowanie kotletów mielonych wydaje się proste, jednak wymaga poznania kilku ważnych zasad. Najczęstszym pytaniem zadawanym w trakcie ich przygotowania, jest to dotyczące idealnych proporcji. Ile mięsa i ile jajek dodać do mielonych, aby smakowały jak w najlepszej restauracji?
Kotlety mielone królują na polskich stołach w porze obiadowej. Mielone to drugi rodzaj mięsa, zaraz po schabowych, które przygotowywane są przez Polaków najczęściej. Proste i tanie składniki, a także smak, który świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. To wszystko stawia mielone, na wysokiej pozycji w propozycjach obiadowych. Jednak mimo częstego przygotowania, wciąż nie do końca wiemy jakie proporcje zastosować? Dlatego też postanowiliśmy zebrać najważniejsze zasady w jednym miejscu.
Ile jajek do mielonych?
Klasyczne mielone kryją w sobie mięso wieprzowe, rzadziej drobiowe, jajka, cebulę, czosnek, bułkę tartą, zioła, sól i pieprz. I choć dobór składników raczej nie sprawia trudności to odpowiednie proporcje już tak. Szczególne znaczenie ma tutaj ilość jajek, które odpowiadają za to jak mięso będzie się kleić i formować. Ile mięsa i ile jajek dodać do mielonych, aby masa nie była zbyt rzadka? Przyjmuje się zasadę, że na pół kilograma mięsa powinno się dodać jedno jajko. Więc kiedy robimy kotlety z kg mięsa powinniśmy użyć dwóch jajek itd. Co ciekawe mielone można zrobić bez dodatku jajka. Należy wtedy zamiast jajek dodać mąkę ziemniaczaną, lub bułkę tartą