w

Co zrobić, aby skorupki jajek nie pękały podczas gotowania?

Źródło: Jakub Kapusnak, Foodiesfeed

Skorupka jajka pęka podczas gotowania i połowa zawartości rozlewa się w wodzie? Znasz to. My znamy doskonale i wiemy co zrobić, żeby tak się nie działo. Poznaj patenty najlepszych szefów kuchni.

Gotowanie jajek z pozoru wydaje się prostą czynnością. Jednak w momencie kiedy stajemy przed kuchenką i widzimy, że jedno jajko pękło, drugie prawie całkowicie wylało się do wody, to już przestajemy tak myśleć. Na szczęście wystarczy poznać proste patenty, dzięki, którym gotowanie jajek stanie się banalnie proste. Najważniejsze z nich zamieściliśmy poniżej.

Dlaczego skorupki jajek pękają?

Odpowiadając na pytanie: co robić? a czego nie robić, aby skorupka jajka nie pękała w trakcie gotowania, można powiedzieć tylko: 'zapamiętaj zasady’:

Zacznijmy od tego dlaczego skorupki jajek pękają:

  • Po pierwsze wkładamy zimne jajka do gorącej wody. Zbyt duża różnica temperatur powoduje rozszerzenie się powietrza wewnątrz skorupki i jej pękanie.
  • Po drugie przed włożeniem do wody należy dokładnie obejrzeć jajko. Często dzieje się tak, że na skorupce jajka już znajdują się mikropęknięcia, które osłabiają jej strukturę i powodują szybkie pękanie w kontakcie z wodą.
  • Po trzecie zbyt duży płomień i wrzenie wody, które powoduje, że podskakujące bąbelki uszkadzają skorupkę.
  • Po czwarte: gotowania kilkunastu jajek na raz, gdzie jajka uderzają o siebie i nie mają miejsca na swobodne przemieszczanie się.

Skorupka jajka pęka podczas gotowania? Jak temu zapobiec?

Kiedy już wiemy czego nie robić, analogicznie możemy powiedzieć sobie co powinniśmy zrobić, kiedy gotujemy jajka:

  1. Wkładaj jajka do zimnej wody, lub wyciąg je wcześniej z lodówki, aby różnica temperatur była mniejsza.
  2. Wypróbuj trik z użyciem soli. Do gotujących się jajek dosyp ok. łyżeczki soli na litr wody, co powinno zapobiec pękaniu skorupki.
  3. Nakłuj zaokrąglony spód jajka cieniutką szpilką, dzięki czemu w trakcie gotowania z wewnątrz jajka uwolnione zostanie powietrze.
  4. Dodaj do gotujących się jajek coś kwaśnego. Może to być cytryna lub ocet. Kwaśny odczyn wzmocni skorupkę.
  5. Jajka gotuj w niskim, a szerokim garnku na wolnym ogniu. Tak jak pisaliśmy wcześniej stłoczone jajka, czy mocno wrząca woda, mogą powodować pękanie jajek podczas gotowania.
  • Miniatura:
  • Źródło: Jakub Kapusnak, Foodiesfeed

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.