w , ,

Genialny przepis na lody arbuzowe. Będą hitem w każdym domu

lody arbuzowe
MariaUspenskaya, Getty Images

Tego deseru nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Lody arbuzowe nie tylko świetnie się prezentują, ale i genialnie smakują!

W końcu mamy to, piękną i słoneczną pogodę za oknem. Kurtki i zimowe obuwie wymieniliśmy na krótkie spodenki i sandałki. Zmiany sezonowe można zauważyć również w naszych kuchniach. Nie tylko pojawiły się nowe składniki, jak chociażby młoda kapusta, rabarbar czy zielone szparagi. Odeszliśmy również od tłustych i rozgrzewających potraw na rzecz kolorowych i lekkich posiłków.

Duże zmiany nastąpiły również w świecie deserów. Z racji na wysokie temperatury unikamy teraz ciast z toną kremu i lukru. Bardziej sprawdzają się szybkie i orzeźwiające desery bez pieczenia. I dziś właśnie chciałabym podzielić się jedną z takich perełek. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie!

Hitowe lody arbuzowe

Nie wiem czy wiesz, ale wakacyjnym hitem co roku domowe lody przypominające arbuzy. I choć z pozoru mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie wiąże się ze skomplikowanymi i czasochłonnymi działaniami, wcale tak nie jest.

Choć deser na zimno składa się aż z 3 kolorów, przygotowanie każdej warstwy to tak naprawdę 5 minut roboty. Co więcej, aby zrobić genialne lody nie potrzebujesz całej listy skomplikowanych produktów. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne składniki tak naprawdę masz pod ręką. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać nowy przepis jeszcze dziś.

Na jakie efekty możesz liczyć? Na pewno deser domowy tego typu zrobi prawdziwą furorę, bo po pierwsze świetnie smakuje. Po drugie genialnie się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie!

Domowe lody arbuzowe

Przygotuj fenomenalne lody w swoim domu, a Twoi bliscy dosłownie oszaleją na ich punkcie!
Czas całkowity 4 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Mrożenie 4 godz.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od podzielenia arbuza na mniejsze kawałki. Następnie usuwamy zieloną część i pestki.
  • Sam miąższ łączymy z sokiem z limonki i 2 łyżeczkami płynnego miodu w blenderze.
  • Powstałą mieszankę przelewamy do foremek na lody z patyczkiem. Każdą taką lukę wypełniamy do 3/4 wysokości pojemniczka.
  • Lody w takiej formie bez patyczków wstawiamy do zamrażarki.
  • W międzyczasie przygotowujemy drugą warstwę. Obieramy ananasa, po czym dzielimy go na mniejsze kawałki.
  • Elementy ananasa przerzucamy do blendera i łączymy z łyżeczką miodu.
  • Powstałą mieszankę rozprowadzamy w foremce, bezpośrednio na arbuzowej mieszance. Ponownie wstawiamy foremkę do zamrażarki.
  • I na koniec ostatnia warstwa. Aby ją przygotować, po raz kolejny używamy blendera i łączymy ze sobą w urządzeniu obrane kiwi i ostatnią łyżeczkę miodu.
  • Po wypełnieniu foremek dodajemy patyczki i po raz ostatni chłodzimy lody w zamrażarce.
  • I to wszystko, smacznego!
lody arbuzowe
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w swojej kuchni w ten weekend? Naprawdę warto, więc nie zwlekaj i już teraz zabieraj się do pracy. Sukces na pewno masz gwarantowany.

Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe przepisy na smaczne domowe lody, koniecznie mi o tym napisz. Z ogromną przyjemnością przetestuje nowe receptury w swojej kuchni.

  • Miniatura:
  • MariaUspenskaya, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani