Spis treści
Nie masz pomysłu na ciekawy i smaczny obiad? Genialny przepis na cukinię w formie uroczych łódeczek stanie się hitem w każdym domu. Tego przepisu nie możesz przegapić!
Chyba zgodzisz się ze mną, że przygotowanie oryginalnego, niebanalnego i ciekawego zarazem menu na cały tydzień jest nie lada wyzwaniem. Tym bardziej jeśli masz w domu małe niejadki, które lubią grymasić przy stole. Coś o tym wiem, bo czasami naprawdę muszę nieźle się nagimnastykować, aby zachęcić moje maluchy do zjedzenia całego obiadu.
Jakie triki najczęściej stosuje? Otóż staram się robić ciekawe obiady zarówno w smaku, jak i pod względem wyglądu. Moja Mama całe życie powtarza, że jemy oczami, dlatego tak wielką wagę przykładam do tego, jak wygląda serwowany przeze mnie obiad. I tak się składa, że wiem m.in. jak zachęcić maluchy do zjedzenia cukinii z mięsem mielonym w zapieczonej wersji. Chcesz poznać szczegóły? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Oryginalny przepis na cukinię przegoni nudę z każdej kuchni!
Nie wiem czy wiesz, ale na bazie cukinii można zrobić ciekawy obiad i to w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że przetniesz warzywo na pół, po czym przy pomocy zwykłej łyżki wydrążysz środek. W ten oto sposób zrobisz cukiniowe łódeczki.
To oczywiście nie koniec. Genialne łódeczki należy jeszcze nafaszerować. Ja zazwyczaj stawiam na sprawdzony farsz z mięsa mielonego, który łącze z sosem pomidorowym. Oczywiście całość dopełnia żółty ser, który zapiekamy na wierzchu każdej łódeczki. Dokładny przepis znajdziesz poniżej!
Cukiniowe łódeczki z mięsem mielonym
Składniki
na 6 porcji
- 3 szt. cukinia
- 500 g mięso mielone
- 1/2 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 250 g sos pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 300 g żółty ser
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania farszu na bazie mięsa mielonego.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natomiast obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Warzywa wrzuć na rozgrzaną i dobrze natłuszczoną patelnię.
- Po kilku minutach dodaj na patelnię mięso mielone.
- Nie zapomnij również o przyprawach. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut.
- Na koniec dodaj sos pomidorowy i duś całość przez 10 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie wydrąż środek cukinii, tworząc z każdej połówki warzywa łódeczkę.
- Tak przygotowane kawałki warzywa przełóż do formy do pieczenia.
- Następnie nafaszeruj każdą łódeczkę domowym farszem. Nie zapomnij również o posypaniu każdego elementu żółtym serem.
- Gotowe łódeczki wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut.
- Przed podaniem udekoruj jadalne łódeczki posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Oczywiście jest to tylko jedna z inspiracji. Cukiniowe łódeczki możesz nafaszerować również ziemniakami, kiełbaską, czy kurczakiem w połączeniu z kolorowymi warzywami lub ryżem. Możliwości jest naprawdę cała masa, dlatego też bez problemu każdy znajdzie swoją ulubioną kombinację!