w , ,

Szarlotka na smalcu babci Zosi jest najlepsza. Dlaczego smalec?

szarlotka na smalcu
4u4me, Getty Images

Na pewno w życiu jadłaś nie jedno ciasto z jabłkami. Ale uwierz mi, szarlotka na smalcu mojej babci, to prawdziwy strzał w 10! I już za moment sama postanowisz ją zrobić.

Nie wiem jak Ty, ale ja nie przepadam za smalcem i do niedawna starałam się go unikać za wszelką cenę. Wszystko jednak zmieniło się, kiedy moja babcia w ostatnią niedzielę wyjawiła mi swój sekret. Zajadając się trzecim kawałkiem jej kultowej szarlotki, stwierdziłam głośno, że mi nigdy nie wychodzi taka krucha i delikatna jednocześnie.

Moja babcia doskonale wie, że nie przepadam za smalcem, dlatego przez wiele lat nie wspominała, że dodaje go do ciasta kruchego na szarlotkę. W końcu jednak stwierdziła, że wyjawi mi swój mały sekret. Tak, abym mogła przygotować jej wersję szarlotki w swoim domu.

Dlaczego szarlotka na smalcu?

Początkowo byłam w szoku, bo smalec jakoś w ogóle nie kojarzył mi się z szarlotką. Jednak po porównaniu smaku szarlotki mojej babci z innymi wypiekami na bazie jabłek, wiem że jej ciasto nie ma sobie równych. I jak się okazuje to zasługa właśnie smalcu. Dlaczego?

Otóż ten niepozorny składnik ciasta kruchego, sprawia, że jest ono perfekcyjne pod każdym kątem. Nie tylko praca z takim ciastem jest dużo łatwiejsza, ale też obecność smalcu wpływa korzystnie na jego strukturę po upieczeniu. Takie ciasto jest idealnie delikatne i jednocześnie niesamowicie kruche. Dosłownie rozpływa się w ustach. A w połączeniu z jabłkami to prawdziwy sztos.

Na czym polega cały myk? Otóż należy w przepisie na ciasto kruche użyć zarówno masła, jak i smalcu. Proporcja jaką stosuje moja babcia wynosi 1:1. Czyli jeśli w przepisie masz 200 g masła, użyj 100 g masła i 100 g smalcu jednocześnie. I to wszystko! Sprawdzony przepis na szarlotkę mojej ukochanej babci Zosi czeka poniżej. Wypróbuj go jak najszybciej, a gwarantuje, że nie pożałujesz!

Szarlotka na smalcu babci Zosi

Tak genialnego ciasta domowej roboty z jabłkami jeszcze nie jadłaś. Prawdziwe niebo w gębie!
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 12 porcji

Kruche ciasto:

Farsz jabłkowy:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od połączenia mąki, smalcu, masła, żółtek oraz cukru.
  • Składniki zagniatamy na ciasto, po czym dzielimy na dwie części w proporcji 60:40.
  • Obie części owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
  • W międzyczasie przygotowujemy farsz jabłkowy.
  • Zaczynamy od obrania i pokrojenia na mniejsze kawałki jabłek.
  • Następnie na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy do niego wcześniej przygotowane jabłka, sok z cytryny oraz cukier.
  • Jabłka smażymy do momentu, aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać.
  • Dopiero wtedy dodajemy kisiel w proszku i łączymy wszystkie składniki.
  • Większą część ciasta kruchego rozprowadzamy w formie do pieczenia. Następnie wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • Na podpieczone ciasto nie dajemy od razu farszu jabłkowego. Najpierw posypujemy je bułką tartą. Dopiero teraz dodajemy jabłkowy miks.
  • Na koniec na wierzchu układamy drugą część ciasta kruchego. I tu możesz wykorzystać kilka patentów. Po pierwsze po prostu rozwałkować ciasto i rozłożyć je na wierzchu. Możesz również zetrzeć ciasto na tarce bezpośrednio na jabłkowy farsz, tworząc pyszną kruszonkę. Rozwałkowane ciasto możesz także podzielić na paski i stworzyć na wierzchu szachownicę.
  • Po nałożeniu drugiej części ciasta, wstawiamy formę ponownie do piekarnika. Tym razem na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Ciasto przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!
szarlotka na smalcu
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Koniecznie daj mi znać, czy znałaś trik na idealnie kruche ciasto z dodatkiem smalcu. Moim zdaniem to prawdziwy strzał w 10. To naprawdę przydatny i cenny patent kuchenny, który warto zapamiętać. Zgadasz się ze mną?

  • Miniatura:
  • 4u4me, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani