Spis treści
Na pewno w życiu jadłaś nie jedno ciasto z jabłkami. Ale uwierz mi, szarlotka na smalcu mojej babci, to prawdziwy strzał w 10! I już za moment sama postanowisz ją zrobić.
Nie wiem jak Ty, ale ja nie przepadam za smalcem i do niedawna starałam się go unikać za wszelką cenę. Wszystko jednak zmieniło się, kiedy moja babcia w ostatnią niedzielę wyjawiła mi swój sekret. Zajadając się trzecim kawałkiem jej kultowej szarlotki, stwierdziłam głośno, że mi nigdy nie wychodzi taka krucha i delikatna jednocześnie.
Moja babcia doskonale wie, że nie przepadam za smalcem, dlatego przez wiele lat nie wspominała, że dodaje go do ciasta kruchego na szarlotkę. W końcu jednak stwierdziła, że wyjawi mi swój mały sekret. Tak, abym mogła przygotować jej wersję szarlotki w swoim domu.
Dlaczego szarlotka na smalcu?
Początkowo byłam w szoku, bo smalec jakoś w ogóle nie kojarzył mi się z szarlotką. Jednak po porównaniu smaku szarlotki mojej babci z innymi wypiekami na bazie jabłek, wiem że jej ciasto nie ma sobie równych. I jak się okazuje to zasługa właśnie smalcu. Dlaczego?
Otóż ten niepozorny składnik ciasta kruchego, sprawia, że jest ono perfekcyjne pod każdym kątem. Nie tylko praca z takim ciastem jest dużo łatwiejsza, ale też obecność smalcu wpływa korzystnie na jego strukturę po upieczeniu. Takie ciasto jest idealnie delikatne i jednocześnie niesamowicie kruche. Dosłownie rozpływa się w ustach. A w połączeniu z jabłkami to prawdziwy sztos.
Na czym polega cały myk? Otóż należy w przepisie na ciasto kruche użyć zarówno masła, jak i smalcu. Proporcja jaką stosuje moja babcia wynosi 1:1. Czyli jeśli w przepisie masz 200 g masła, użyj 100 g masła i 100 g smalcu jednocześnie. I to wszystko! Sprawdzony przepis na szarlotkę mojej ukochanej babci Zosi czeka poniżej. Wypróbuj go jak najszybciej, a gwarantuje, że nie pożałujesz!
Szarlotka na smalcu babci Zosi
Składniki
na 12 porcji
Kruche ciasto:
- 3 szkl. mąka krupczatka (może być też pszenna)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 szkl. cukier
- 100 g smalec
- 100 g masło
- 3 szt. żółtko
Farsz jabłkowy:
- 2 kg jabłko
- 40 g kisiel (cytrynowy)
- 20 ml sok z cytryny
- 2 łyżki masło
- 40 g cukier
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułka tarta
- cukier puder (do dekoracji)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od połączenia mąki, smalcu, masła, żółtek oraz cukru.
- Składniki zagniatamy na ciasto, po czym dzielimy na dwie części w proporcji 60:40.
- Obie części owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz jabłkowy.
- Zaczynamy od obrania i pokrojenia na mniejsze kawałki jabłek.
- Następnie na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy do niego wcześniej przygotowane jabłka, sok z cytryny oraz cukier.
- Jabłka smażymy do momentu, aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać.
- Dopiero wtedy dodajemy kisiel w proszku i łączymy wszystkie składniki.
- Większą część ciasta kruchego rozprowadzamy w formie do pieczenia. Następnie wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Na podpieczone ciasto nie dajemy od razu farszu jabłkowego. Najpierw posypujemy je bułką tartą. Dopiero teraz dodajemy jabłkowy miks.
- Na koniec na wierzchu układamy drugą część ciasta kruchego. I tu możesz wykorzystać kilka patentów. Po pierwsze po prostu rozwałkować ciasto i rozłożyć je na wierzchu. Możesz również zetrzeć ciasto na tarce bezpośrednio na jabłkowy farsz, tworząc pyszną kruszonkę. Rozwałkowane ciasto możesz także podzielić na paski i stworzyć na wierzchu szachownicę.
- Po nałożeniu drugiej części ciasta, wstawiamy formę ponownie do piekarnika. Tym razem na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, czy znałaś trik na idealnie kruche ciasto z dodatkiem smalcu. Moim zdaniem to prawdziwy strzał w 10. To naprawdę przydatny i cenny patent kuchenny, który warto zapamiętać. Zgadasz się ze mną?