Spis treści
Jakie powinny być idealne jagodzianki? Otóż te popularne bułeczki mają być puszyste, a ich nadzienie ma się wręcz wylewać z wnętrza. Osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest takie proste… no, chyba że masz dobry i sprawdzony przepis — całe szczęście, że właśnie takim dysponujemy!
Jagodzianki to bułeczki, które podbijają serca wszystkich. Można je zajadać na śniadanie czy kolację, a także wkładać do śniadaniówki dziecka. Są znacznie zdrowsze i smaczniejsze od sklepowych drożdżówek, które po jednym dniu czerstwieją i nie mają nic wspólnego z wcześniej kupioną przekąską.
Domowe jagodzianki są pozbawione konserwantów, a ich puszystość to zasługa pracy drożdży i odpowiednich proporcji. Ważna jest odpowiednia ilość nadzienia wewnątrz bułeczki — jeśli dodasz zbyt dużo jagód, bułka zacznie się rozpadać i doszczętnie przemoknie. Oczywiście możesz zacząć szukać cukierni, która sprzedaje idealne jagodzianki. Będzie się to wiązało z dużymi kosztami, gdzie za dwie bułeczki zapłacisz tyle, co za całą blaszkę.
Jagodzianki
Składniki
na 12 bułek
Ciasto drożdżowe
- 600 g mąka pszenna
- 35 g świeże drożdże
- 100 g masło
- 250 ml mleko
- 5 żółtka
- 1 jajko
- 80 g cukier
Nadzienie
- 300 g jagody
- 3 łyżki cukier
- 1 łyżka skrobia ziemniaczana (lub mąka pszenna)
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzej tak, by było ciepłe, ale nie wrzące. Połowę mleka wlej do miski, połowę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 20 minut pod przykryciem, by drożdże miały szansę popracować.
- Masło rozpuść i zostaw do przestudzenia.
- W tym czasie wbij do miski jedno jajko, dorzuć 5 żółtek i resztę cukru. Masę trzepiemy trzepaczką lub miksujemy na niskich obrotach. Do jajek dolewamy zaczyn, dodajemy masło, mleko i przesianą mąkę. Całość ugniatamy dłońmi, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
- Przekładamy wałek ciasta na stolnicę, nakrywamy ścierką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj nadzienie i lukier. Jagody wypłucz i osusz, a następnie wrzuć do miski, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Cukier puder umieść w misce i dodaj nieco wody. Lepiej dodać mniej i stopniowo dolewać, niż przesadzić na samym początku.
- Ciasto dzielimy na 12 części i rozpłaszczamy w dłoniach. Na każdy placek dajemy po łyżce jagód i zaklejamy brzegi. Musimy zrobić to bardzo dokładnie, by nic nam się nie wylało.
- Bułeczki odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Jagodzianki pieczemy przez 15 minut.