w

Idealne jagodzianki na wyciągnięcie ręki. Puszyste niczym chmurka

Daniel_Dash, Getty Images

Jakie powinny być idealne jagodzianki? Otóż te popularne bułeczki mają być puszyste, a ich nadzienie ma się wręcz wylewać z wnętrza. Osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest takie proste… no, chyba że masz dobry i sprawdzony przepis — całe szczęście, że właśnie takim dysponujemy!

Jagodzianki to bułeczki, które podbijają serca wszystkich. Można je zajadać na śniadanie czy kolację, a także wkładać do śniadaniówki dziecka. Są znacznie zdrowsze i smaczniejsze od sklepowych drożdżówek, które po jednym dniu czerstwieją i nie mają nic wspólnego z wcześniej kupioną przekąską.

idealne jagodzianki
jagody/ fot. Olga, Pexels

Domowe jagodzianki są pozbawione konserwantów, a ich puszystość to zasługa pracy drożdży i odpowiednich proporcji. Ważna jest odpowiednia ilość nadzienia wewnątrz bułeczki — jeśli dodasz zbyt dużo jagód, bułka zacznie się rozpadać i doszczętnie przemoknie. Oczywiście możesz zacząć szukać cukierni, która sprzedaje idealne jagodzianki. Będzie się to wiązało z dużymi kosztami, gdzie za dwie bułeczki zapłacisz tyle, co za całą blaszkę.

Jagodzianki

Jagodzianki to jedne z ulubionych drożdżówek, jakie robimy letnią porą. Sezon na świeże jagody właśnie ruszył, więc nie ma co zwlekać!
Czas całkowity 2 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 12 bułek

Ciasto drożdżowe

Nadzienie

Lukier

Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzej tak, by było ciepłe, ale nie wrzące. Połowę mleka wlej do miski, połowę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 20 minut pod przykryciem, by drożdże miały szansę popracować.
  • Masło rozpuść i zostaw do przestudzenia.
  • W tym czasie wbij do miski jedno jajko, dorzuć 5 żółtek i resztę cukru. Masę trzepiemy trzepaczką lub miksujemy na niskich obrotach. Do jajek dolewamy zaczyn, dodajemy masło, mleko i przesianą mąkę. Całość ugniatamy dłońmi, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
  • Przekładamy wałek ciasta na stolnicę, nakrywamy ścierką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie i lukier. Jagody wypłucz i osusz, a następnie wrzuć do miski, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Cukier puder umieść w misce i dodaj nieco wody. Lepiej dodać mniej i stopniowo dolewać, niż przesadzić na samym początku.
  • Ciasto dzielimy na 12 części i rozpłaszczamy w dłoniach. Na każdy placek dajemy po łyżce jagód i zaklejamy brzegi. Musimy zrobić to bardzo dokładnie, by nic nam się nie wylało.
  • Bułeczki odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Jagodzianki pieczemy przez 15 minut.
Zobacz
bułki z jagodami jagodzianki
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • Daniel_Dash, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli