w , , , , ,

Ta część od razu ląduje w koszu. Dżem ze skórki arbuza to hit

dżem ze skórki arbuza
Yana Tatevosian, Getty Images

Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób zrobić genialny dżem ze skórki z arbuza. Co więcej, wyjaśnię też dlaczego warto na niego postawić.

Arbuzy obecnie możemy kupić praktycznie przez cały rok. Ale chyba zgodzisz się ze mną, że te zakupione w okresie wakacyjnym smakują najlepiej. Wtedy też najchętniej po nie sięgamy, bo są świetnym sposobem na mały głód i przynoszą szybkie orzeźwienie w upalne dni.

I mogłoby się wydawać, że w przypadku konsumpcji arbuza wszystko jest jasne. Jemy czerwoną część, a zielona skórka oraz potencjalne pestki lądują w koszu. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Jeśli więc stosujesz w swoim życiu zasadę zero waste i lubisz poznawać nowe przepisy oraz przydatne triki, ten artykuł powstał z myślą o Tobie. Już za moment dowiesz się, jak w ciekawy i oryginalny sposób przygotować coś pysznego z pozoru niepotrzebnego elementu arbuza.

Dlaczego warto zrobić dżem ze skórki arbuza?

Zanim przejdziemy do szczegółowego przepisu, warto w kilku słowach wyjaśnić, dlaczego w ogóle warto zrobić domowy dżem na bazie skórki z arbuza.

Warto zacząć od tego, że mało osób wie o pewnym fakcie. Otóż zarówno pestki, jak i skórka arbuza są jadalne. A, że oba składniki są bogate w wiele cennych wartości odżywczych, warto je wykorzystać. W przypadku skórki, nie sposób nie wspomnieć chociażby o błonniku, który ma ogromny wpływ na nasz układ trawienny. Dzięki niemu możemy również obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu.

Co więcej, warto wspomnieć o obecnej w skórce cytrulinie, która poprawia wydajność podczas ćwiczeń. Jak sama więc widzisz, korzyści jest naprawdę sporo, dlatego też warto wykorzystać potencjał pysznego arbuza w pełni. Przechodzimy więc do przepisu!

Domowy dżem ze skórki z arbuza

Przepyszny dżem domowej roboty skradnie serce największego niejadka. Pycha przez duże P!
Czas całkowity 1 godz. 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz. 30 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od obrania zielonej części arbuza. Najłatwiej i najszybciej zrobisz to przy pomocy obieraczki do ziemniaków.
  • Następnie obrane elementy podziel na mniejsze kawałki.
  • Kawałki arbuza zasyp cukrem i odstaw na całą noc.
  • Rano po cukrze nie będzie już śladu, całkowicie się rozpuści, zamieniając się w płynną i gęstą konsystencję.
  • Mieszankę w garnku umieszczamy na palniku. Następnie gotujemy przez 90 minut. W międzyczasie do mieszanki dodajemy sok z cytryny.
  • Przed przełożeniem dżemu do słoiczków, możesz dodatkowo go zblednować, rozdrabniając kawałki arbuza. Nie jest to jednak konieczne, jeśli pokroisz owoc w naprawdę drobną kostkę.
  • Smacznego!
dżem ze skórki z arbuza
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Domowy dżem możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, zarówno w formie śniadaniowej, jak i jako ważny składnik domowych wypieków. Pomysłów na jego użycie w kuchni na pewno nie zabraknie!

A jeśli nie wiesz, jak pokroić i podać arbuza w ciekawy sposób, koniecznie przeczytaj mój artykuł na ten temat. Ta wiedza z pewnością się przyda!

  • Miniatura:
  • Yana Tatevosian, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani