Spis treści
Szukasz sprawdzonego przepisu na placuszki z truskawkami? Koniecznie wykorzystaj naszą recepturę, a z pewnością nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Truskawkowe szaleństwo trwa w najlepsze. Wykorzystujemy je praktycznie codziennie, czy to do zrobienia domowych koktajli, pysznego deseru na zimno z galaretką w roli głównej, czy jako bazę sosu na słodko, który możemy serwować zarówno z ryżem, jak i makaronem.
To oczywiście nie koniec długiej listy z truskawkowymi przepisami. Kultowe truskawki mogą stać się również ważnym elementem przepysznych placuszków. A, że ten przepis to czyste złoto, już za moment się nim z Tobą podzielę!
Dlaczego placuszki z truskawkami?
Sama robię je zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Dlaczego? Otóż są po prostu przepyszne. Po drugie, ich przygotowanie to czysta przyjemność. Warto również dodać, że zrobisz je z podstawowych składników i to dosłownie w 30 minut. Czego chcieć więcej?
Kluczem do przygotowania dzisiejszego przepisu są oczywiście soczyste i świeże truskawki. Warto również dodać do mieszanki jogurt naturalny. Dlaczego? Usmażone placuszki wyjdą niesamowicie kremowe i delikatne. Będą też idealnie puszyste. Dosłownie jakbyś jadła puszystą chmurkę.
Domowe placuszki z truskawkami
Składniki
na 24 porcji
- 6-8 szt. truskawki
- 1 3/4 szkl. mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/4 szkl. cukier
- 1 szczypta sól
- 30 ml olej
- 3 szt. jajka
- 300 g jogurt naturalny
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i oczyszczenia świeżych truskawek. Następnie podziel owoce na mniejsze kawałki.
- Do miski przesiej mąkę. Do przesianego produktu dodaj proszek do pieczenia oraz sól.
- W drugiej misce połącz ze sobą jajka i jogurt naturalny przy pomocy miksera.
- Jako kolejne składniki dodaj cukier oraz olej.
- Na koniec dodaj mieszankę z drugiej miski.
- Wszystkie składniki połącz dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej.
- I tu masz dwie opcje do wyboru. Wcześniej przygotowane truskawki możesz dodać bezpośrednio do ciasta i wymieszać. Druga opcja zakłada, że dodajesz kawałki owoców już na uformowane placki naleśnikowe na patelni.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, tak aby nabrały złocistych rumieńców.
- Gotowe placuszki serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
I to wszystko. Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialny przepis z truskawkami w roli głównej. Gwarantuję, że puszyste placuszki znikną z talerzy w mgnieniu oka. I to do ostatniego okruszka.
A jeśli nie wiesz, jak oczyścić truskawki i jak je przechowywać, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dzięki zebranym w nim poradach, nie zmarnuje się ani jeden owoc.