w , , , ,

Placuszki z truskawkami z tego przepisu wychodzą obłędne

placuszki z truskawkami
Ls9907, Getty Images

Szukasz sprawdzonego przepisu na placuszki z truskawkami? Koniecznie wykorzystaj naszą recepturę, a z pewnością nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Truskawkowe szaleństwo trwa w najlepsze. Wykorzystujemy je praktycznie codziennie, czy to do zrobienia domowych koktajli, pysznego deseru na zimno z galaretką w roli głównej, czy jako bazę sosu na słodko, który możemy serwować zarówno z ryżem, jak i makaronem.

To oczywiście nie koniec długiej listy z truskawkowymi przepisami. Kultowe truskawki mogą stać się również ważnym elementem przepysznych placuszków. A, że ten przepis to czyste złoto, już za moment się nim z Tobą podzielę!

Dlaczego placuszki z truskawkami?

Sama robię je zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Dlaczego? Otóż są po prostu przepyszne. Po drugie, ich przygotowanie to czysta przyjemność. Warto również dodać, że zrobisz je z podstawowych składników i to dosłownie w 30 minut. Czego chcieć więcej?

Kluczem do przygotowania dzisiejszego przepisu są oczywiście soczyste i świeże truskawki. Warto również dodać do mieszanki jogurt naturalny. Dlaczego? Usmażone placuszki wyjdą niesamowicie kremowe i delikatne. Będą też idealnie puszyste. Dosłownie jakbyś jadła puszystą chmurkę.

Domowe placuszki z truskawkami

Przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia dosłownie z kilku składników. To takie proste!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Smażenie: 10 min.

Składniki

na 24 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i oczyszczenia świeżych truskawek. Następnie podziel owoce na mniejsze kawałki.
  • Do miski przesiej mąkę. Do przesianego produktu dodaj proszek do pieczenia oraz sól.
  • W drugiej misce połącz ze sobą jajka i jogurt naturalny przy pomocy miksera.
  • Jako kolejne składniki dodaj cukier oraz olej.
  • Na koniec dodaj mieszankę z drugiej miski.
  • Wszystkie składniki połącz dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej.
  • I tu masz dwie opcje do wyboru. Wcześniej przygotowane truskawki możesz dodać bezpośrednio do ciasta i wymieszać. Druga opcja zakłada, że dodajesz kawałki owoców już na uformowane placki naleśnikowe na patelni.
  • Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, tak aby nabrały złocistych rumieńców.
  • Gotowe placuszki serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
placuszki z truskawkami
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

I to wszystko. Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialny przepis z truskawkami w roli głównej. Gwarantuję, że puszyste placuszki znikną z talerzy w mgnieniu oka. I to do ostatniego okruszka.

A jeśli nie wiesz, jak oczyścić truskawki i jak je przechowywać, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dzięki zebranym w nim poradach, nie zmarnuje się ani jeden owoc.

  • Miniatura:
  • Ls9907, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani