w , , , , , , ,

Domowa konfitura z rabarbaru. Aby wyszła idealna, dodaj te owoce

konfitura z rabarbaru
bit245, Getty Images

Dziś przygotowałam dla Ciebie niesamowity przepis na prawdziwą klasykę z rabarbarem w roli głównej. Konfitura z rabarbaru stanie się hitem w każdym domu!

Trwa obecnie sezon na rabarbar, a że nie jest zbyt długi, warto wykorzystać go w pełni. Oprócz genialnych ciast, przepysznych drożdżówek, czy w końcu domowego kompotu, możesz wykorzystać go również do przygotowania domowej konfitury. Jak ją zrobić? I jakie owoce najlepiej do niej dodać? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment.

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym zaznaczyć, że wiele ciekawych receptur na genialne przepisy czeka na naszej stronie. Pomysłów na wykorzystanie rabarbaru na pewno nie zabraknie. Po prostu palce lizać!

Konfitura z rabarbaru – jak ją przygotować?

Chyba zgodzisz się ze mną, że warto mieć zawsze pod ręką domową konfiturę. Można w końcu wykorzystać ją na tak wiele sposobów. Począwszy jako nadzienie do domowych ciasteczek, kończąc jako dodatek do śniadaniowych tostów.

Jak się okazuje, genialną konfiturę domowej roboty można przygotować również na bazie rabarbaru. I już za moment podzielę się sprawdzą recepturą na klasyczne połączenie, które przekazywane jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. W tym przepisie łączymy ze sobą rabarbar i truskawki. Ten duet tworzy niesamowitą kombinację smakową, której nie sposób powiedzieć nie.

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do wypróbowania dzisiejszej receptury. Dlatego też przechodzimy do sedna!

Konfitura z rabarbaru i truskawek

Tej przepysznej kombinacji nie może zabraknąć w Twoim domu. Po prostu palce lizać!
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz. 30 min.

Składniki

na 1 słoik

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania rabarbaru. Najpierw obcinamy liście, następnie płuczemy łodygi pod bieżącą wodą, po czym je osuszamy.
  • Dopiero wtedy dzielimy je na mniejsze kawałki.
  • Myjemy i osuszamy również truskawki.
  • Następnie usuwamy zielone szypułki, po czym kroimy owoce na mniejsze kawałki
  • Wcześniej przygotowany rabarbar i truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1,5 godziny. W tym czasie w misce powinien pojawić się sok, który wydobędzie się z owoców.
  • Na palniku ustawiamy garnek z grubym dnem, po czym wsypujemy do środka zawartość miski.
  • Jako ostatni składnik dodajemy sok z cytryny.
  • Wszystkie składniki razem zagotowujemy.
  • Powstałą w ten sposób mieszankę gotujemy przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
  • Po czym poznać, że konfitura jest gotowa? Po prostu zgęstnieje.
  • Smacznego!
Zobacz
konfitura z rabarbarem i truskawkami
Ocena:
(1 głos)

Przygotowaną w ten sposób konfiturę przekładamy do wyparzonego słoika. Następnie nakładamy na słoik nakrętkę i dobrze ją zakręcamy. Na koniec ustawiamy go do góry dnem na ściereczce kuchennej. Dopiero po całkowitym wystygnięciu można go odwrócić słoik na drugą stronę. Oczywiście słoiki z dżemem możesz poddać dodatkowej pasteryzacji. I to wszystko!

Koniecznie daj mi znać, czy kiedykolwiek próbowałaś domowej konfitury. A może sama ją robisz? Wiem doskonale, że taki dżem można przygotować również z pomarańczą. Którą opcję byś wybrała? Tę z truskawkami, czy z pomarańczą? Zdaję sobie sprawę, że to trudny orzech do zgryzienia, ale ja chyba zostałabym przy tradycyjnych truskawkach.

  • Miniatura:
  • bit245, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani