Spis treści
Moja ciocia Kazia zawsze robi kotlety mielone z majonezem. I choć taka kombinacja może początkowo wydawać się dziwna, już za moment wszystko stanie się jasne!
Mogłoby się wydawać, że instrukcja na kotlety mielone jest jedna i basta. A wcale tak nie jest. Dowód? Cała masa ciekawych inspiracji, które znajdziesz na naszej stronie. Świetnym przykładem może być tu m.in. pomysł na mielone z dodatkiem chałki.
Dzięki takim pomysłom nie tylko przygotujesz kotlety mielone na wiele sposobów. Ale też każde z takich rozwiązań będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. No i oczywiście mała wisienka na torcie na koniec – nuda w kuchni z naszymi pomysłami z pewnością Ci nie grozi!
Genialne kotlety mielone z majonezem – dlaczego warto je zrobić?
Powodów dlaczego warto zrobić kultowe mielone z dodatkiem majonezu jest kilka. Po pierwsze, dzięki temu dodatkowi nadasz mięsnym kęskom nowych akcentów smakowych. Tym samym sprawisz, że niby podasz dobrze znane kotlety, ale z bonusową nutką smakową.
Po drugie, majonez nada Twoim mielonym dodatkowej puszystości. Z takim dodatkiem będą idealnie kremowe i soczyste. Na koniec warto dodać, że majonez będzie rownież świetnym spoiwem łączącym poszczególne składniki. Tym samym wpłyniesz korzystnie na strukturę przyszłych kotletów mielonych.
Ile majonezu dodać?
Z racji, że każdy z nas zna podstawowy przepis na kotlety mielone, nie będziemy go powielać. Wiele ciekawych inspiracji znajdziesz również u nas. W tym miejscu należy uzupełnić tylko jedną kwestię – ile majonezu powinniśmy dodać do przepisu.
I odpowiedź jest bardzo prosta. Na każdy kilogram mięsa, dodaję 60 ml majonezu. Składnik dodajemy razem z bułką tartą i jajkami. I to wszystko. Dalsza instrukcja wygląda tak samo, jak w przypadku tradycyjnych mielonych. To takie proste!