w , , , , , ,

Ciocia Kazia robi ciasto naleśnikowe z piwem. Ma ważny powód

ciasto naleśnikowe z piwem
RyersonClark, Getty Images Signature

Lubisz naleśniki i często serwujesz je w swojej kuchni? Już za moment dowiesz się, dlaczego warto robić ciasto naleśnikowe z piwem. To będzie prawdziwy hit!

Naleśniki to sprawdzony patent zarówno na smaczne śniadanie, obiad, jak i kolację. A z racji, że możesz podać je na wiele ciekawych sposobów i z całą masą dodatków, nigdy się nie nudzą. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że możemy jeść naleśniki przez cały tydzień, ale dzięki modyfikacjom z dodatkami, tak naprawdę codziennie jemy zupełnie inny posiłek.

Ja osobiście nie potrafiłabym wybrać, która opcja jest lepsza. Czy ta serwowana na słono, czy jednak na słodko. Po prostu lubię je przeplatać w zależności od pory roku i produktów, które mam akurat w lodówce. Dzięki czemu mam pewność, że nic się nie zmarnuje z moich zapasów, a bliscy nie będą narzekać, że jedli już takie naleśniki w tym tygodniu. Jak to wygląda w Twoim przypadku? Wolisz naleśniki w wytrawnej, czy słodkiej wersji?

Dlaczego warto robić ciasto naleśnikowe z piwem?

Oczywiście, aby przygotować idealne naleśniki, musimy mieć sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. To baza naszej przyszłej potrawy, bez której ani rusz. I oczywiście na naszej stronie znajdziesz całą masę przydatnych informacji, dzięki którym zrobisz idealne ciasto naleśnikowe. Dziś do tego grona dołączy kolejny ciekawy trik kuchenny stosowany przez moją ciocię Kazię.

Podczas ostatniej wizyty u swojej krewnej, zauważyłam, że ciocia do ciasta na naleśniki dodaje piwo. W pierwszej chwili byłam w zupełnym szoku, bo pierwszy raz spotkałam się z taką praktyką. Po chwili jednak ciocia wszystko mi wyjaśniła, a kiedy skosztowałam jej oryginalnych naleśników po usmażeniu, wszystko stało się jasne. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam!

Moja ciocia wyjaśniła mi, że dodaje do ciasta na przyszłe naleśniki piwo z konkretnego powodu. Otóż działa ono podobnie jak drożdże w przypadku domowego ciasta. Piwo idealnie spulchnia ciasto naleśnikowe, przez co wychodzi po usmażeniu idealnie puszyste. Dosłownie jakbyś jadła puszystą chmurkę.

Co więcej nie musisz obawiać się, że smak piwa będzie dominujący w naleśnikach. Wręcz przeciwnie, nie będzie praktycznie wyczuwalny. Wystarczy, że dodasz do ciasta jasne piwo, które jest po prostu delikatniejsze. Danie nie będzie też zawierać żadnych procentów, ponieważ one po prostu wyparują podczas smażenia na rozgrzanej patelni.

Skoro już wiesz, dlaczego warto zrobić ciasto naleśnikowe z dodatkiem piwa, czas na dokładną instrukcję. Zaczynamy!

Naleśniki na piwie

Wykorzystaj dzisiejszy trik na pyszne naleśniki, a na pewno nie pożałujesz. Są genialne pod każdym kątem!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Smażenie: 10 min.

Składniki

na 16 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiana mąki, dzięki czemu nadamy naleśnikom jeszcze większej puszystości.
  • Do miski z mąką dodajemy jajka, piwo oraz mleko.
  • Składniki dokładnie mieszamy.
  • Na koniec do uzyskanej mieszanki dodajemy jeszcze szczyptę soli. I to wszystko.
  • Z otrzymanej mieszanki smażmy naleśniki na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron.
  • Smacznego!
ciasto naleśnikowe z piwem
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • RyersonClark, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani