w , , ,

Farsz do roladek drobiowych. Uwielbiam robić ten obiad

Sebalos, Getty Images

Farsz do roladek drobiowych musi być przemyślany, to właśnie on nadaje soczystości mięsnym wyrobom, które są poddawane wysokiej temperaturze. Jest gęsty, więc nie wylewa się bokiem, przez co roladka nie jest wysuszona i pusta. Nadzienie można doprawiać względem swoich preferencji — będzie bardziej i mniej ostre.

Filety drobiowe z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso, które ma łagodny smak, delikatną strukturę i możliwość przerabiania w dowolny sposób. Możesz z niego przygotować na prawdę wiele dań, poczynając od fileta w panierce, aż po gulasz i roladki.

Ostatnia opcja jest o tyle ciekawa, że wewnątrz mięsa można schować sporo pysznych dodatków. Moja mama zawsze pakowała tam kiszonego ogórka, paprykę konserwową i kawałek sera żółtego, który przyjemnie się ciągnął. Po latach opracowałam swoją recepturę na nadzienie, która ma w sobie jeszcze więcej warzyw. Sos, który je otula, dodaje soczystości i hamuje parowanie naturalnych soków.

Farsz do roladek drobiowych ma idealną konsystencję

Będziesz potrzebować sporo jarzyn, ser żółty i majonez. Jeśli nie lubisz tradycyjnego sosu z jajek, możesz kupić wegański zamiennik z soi, ma podobny smak, ale mniej kcal.

Mięso do roladek trzeba oczyścić z wszelkich zrostów. Na naszym serwisie znajdziesz sposób jak usunąć ścięgna z kurczaka za pomocą widelca – 5 sekund i po problemie. To bardzo wygodny trik, przy którym nie naruszy się struktury mięsa.

  • Miniatura:
  • Sebalos, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli