Mleko to popularny napój pochodzenia zwierzęcego. Wytarza się z niego przetwory mleczne jak jogurty czy ser. O tym, czy mleko jest zdrowe, toczy się wiele dyskusji, istnieje spora grupa opozycji, która uważa, że napój szkodzi naszemu zdrowiu. Nie w naszej kwestii oceniać, po której stronie muru stoicie, zamiast tego podrzucamy pewien kuchenny trik!
Dodanie soli do mleka to stary zwyczaj, który stosowały nasze babcie! My już o nim dawno zapomnieliśmy, a to spory błąd! Okazuje się, że kiedyś wykorzystywano ten patent do przedłużenia świeżości mleka. Kiedy nie było lodówek, a temperatura w piwnicach zaczynała się wahać, trzeba było znaleźć inne rozwiązanie. Z pomocą przychodzi najpopularniejsza przyprawa kuchenna. Szczypta soli nie zmieni smaku, a pozwoli cieszyć się mlekiem kilka dni dłużej.
Sól w mleku przyda się w jeszcze jednej sytuacji! Bywają takie dni, gdy nieumyślnie przypalimy mleko. Wbrew pozorom jest to niezwykle powszechna sprawa, wystarczy sekunda nieuwagi, by mleko zaczęło wrzeć. W konsekwencji mamy niesmaczne, gorzkie mleko i przypalony garnek. Na spaleniznę w garnku są pewne sposoby, ale co z takim razie z mlekiem, trzeba je wylać? Sól uratuje sprawę!
Zmień garnek na nowy, dodaj szczyptę soli do mleka i ponownie zagotuj. Tym razem postaraj się go nie przypalić! Po zagotowaniu płynu z solą smak spalenizny powinien się zneutralizować.
Zobacz również: