Spis treści
Słyszałaś kiedykolwiek o pomyśle, aby zrobić rosół z pomidorem? Po co dodawać go do zupy? Na jakie korzyści możemy liczyć? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Jak niedziela, to i pyszny rosołek z makaronem. Taka tradycja jest przestrzegana i przekazywana z pokolenia na pokolenie w wielu polskich domach. U Ciebie też tak to wygląda? Tak się składa, że sama wychowałam się w takim domu. W każdą niedzielę dwudaniowy obiad rozpoczynał się właśnie od pysznego rosołu. Moja mama zawsze serwuje go z makaronem domowej roboty. Po prostu palce lizać!
I choć na pozór mogłoby się wydawać, że przepis na rosół jest prosty i poszczególne kroki są powszechnie znane, to warto wspomnieć o kluczowych dodatkach. Oczywiście nie chodzi mi tu o włoszczyznę czy rodzaj mięsa. Nawet nie mowię o przyprawach, które najlepiej dodawać według własnego upodobania.
Chodzi mi tu bardziej o niestandardowe dodatki, takie jak kapusta, o czym już kiedyś pisaliśmy.
Rosół z pomidorem – na jakie korzyści możemy liczyć?
Dziś chciałabym jednak skupić się na innym kultowym składniku naszej kuchni. I choć w pierwszej chwili nie kojarzy się on w ogóle z rosołem, już za moment dowiesz się, dlaczego warto dodać go do gotującej się zupy.
Jak się okazuje, robiąc niedzielny rosół warto pamiętać, aby dodać do niego koniecznie pomidora. Dlaczego? Otóż ma on ogromny wpływ zarówno na smak, jak i wygląd gotującej się zupy. Oczywiście jest to korzystny wpływ.
Po pierwsze, obecność pomidora w rosole zapewnia mu piękny, głęboki złocisty kolor. A jak wiadomo, wygląd samego dania ma ogromne znaczenie. Moja mama często powtarza, że jemy oczami i chyba się ze mną zgodzisz, że coś w tym jest. Dlatego też jeśli chcesz, aby Twój rosół pięknie się prezentował, dodaj do niego pomidora.
Po drugie, obecność pomidora w rosole sprawi, że będzie on lepiej smakował. Będzie idealnie delikatny, a jednocześnie będziesz mieć uczucie, że nic w nim nie brakuje. Po prostu kombinacja smakowa będzie czystą perfekcją.
Pisząc o patencie na niedzielną zupę z dodatkiem pomidora, warto dodać, że owoc ten pomoże również uratować mętny rosół. Dzięki pomidorowi, gotująca się zupa, w mgnieniu oka stanie się klarowna i przejrzysta.
Kiedy najlepiej dodać pomidora do rosołu?
Skoro już wiemy na jakie korzyści możemy liczyć, gotując rosół z dodatkiem pomidora, przechodzimy do kolejnego kroku. Oczywiście kluczowe znaczenie w przygotowaniu idealnej zupy z pomidorem, ma chwila kiedy go dodamy. I tu należy pamiętać, że robimy to w ściśle określonym momencie.
Zanim jednak pomidor trafi do garnka, należy przygotować go w odpowiedni sposób. Najpierw dokładnie go myjemy, po czym wycieramy do sucha. Pomidora pod żadnym pozorem nie obieramy i nie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy go do garnka w całości razem z opaloną cebulką.
Zupę gotujemy na małym ogniu i po ok. 15 minutach gotowania, wyjmujemy ostrożnie pomidora z garnka. Aby się nie rozpadł na mniejsze kawałki. Dopiero po tej czynności, możemy doprawić rosół przy pomocy ulubionych przypraw.
Jakiego pomidora najlepiej dodać do rosołu?
Jeśli planujemy ugotować rosół z dodatkiem pomidora, warto wiedzieć jaki owoc najlepiej się tu sprawdzi. Otóż do gotującego się rosołu najlepiej dodać pomidory, które są bardzo soczyste. Jednocześnie powinny być mięsiste. Dobrze jeśli nie są też zbyt duże. I to wszystko. Teraz już dokładnie wiesz, jak ugotować rosół z dodatkiem pomidora.