w ,

Słynne klopsiki z Ikea w twojej kuchni? Mamy na nie przepis

Klopsiki z Ikea to absolutny hit, o którym słyszał chyba każdy. Część osób jedzie do sklepu tylko po to, by zahaczyć o stołówkę i zjeść to kultowe danie. Słynne klopsiki zna cały świat, ale czy kiedykolwiek zastanawiałaś się jak je zrobić? Mamy przepis!

Z pewnością kojarzycie ten ogromny sklep z artykułami do domu i wielkim niebiesko żółtym logo. Możemy tam kupić absolutnie wszystko, a przeglądnięcie całego asortymentu zajmie nam wiele godzin. Jak to bywa po zakupach, jesteśmy głodni i spragnieni, a ostatnie, o czym marzymy to spędzić kolejną godzinę w kuchni. Na pomoc przychodzi restauracja Ikea i ich popisowe danie — klopsiki!

klopsiki Ikea
klopsiki, Getty Imagess

Szwedzkie klopsiki cieszą się ogromną popularnością, są soczyste i pełne smaku, a to wszystko za sprawą idealnych proporcji mięsa i przypraw. Chcesz odkryć sekret idealnego obiadu? Sprawdź przepis.

Klopsiki z sosem śmietanowym IKEA

Takie klopsy to uczta dla wszystkich zmysłów. Miękkie klopsy, z delikatnym sosem rozpływają się w ustach.
Czas całkowity 2 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 4 porcji

klopsiki

sos śmietanowy

Sposób przygotowania

  • Mięso mielone umieszczamy w misce i ugniatamy, by rozbić ewentualne grudki. Dodajemy posiekaną cebulą i czosnek, następnie bułkę tartą i wbijamy jajko. Wlewamy mleko, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z uzyskanej masy formujemy niewielkie klopsiki. Układamy je na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Klopsy podsmażamy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy je. Pieczemy przez pół godziny.
  • Masło roztapiamy na patelni, a następnie dodajemy 40 g mąki i mieszaj przez dwie minuty. Dodajemy bulion warzywny i wołowego. Ciągle mieszamy, by nie dopuścić do przypalenia. Dolewamy 150 ml gęstej śmietanki, dwie łyżeczki sosu sojowego i jedną łyżeczkę musztardy. Czekamy aż sos zgęstnieje i polewamy nim klopsiki. Posypujemy natką do dekoracji.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli