Spis treści
Klopsiki z Ikea to absolutny hit, o którym słyszał chyba każdy. Część osób jedzie do sklepu tylko po to, by zahaczyć o stołówkę i zjeść to kultowe danie. Słynne klopsiki zna cały świat, ale czy kiedykolwiek zastanawiałaś się jak je zrobić? Mamy przepis!
Z pewnością kojarzycie ten ogromny sklep z artykułami do domu i wielkim niebiesko żółtym logo. Możemy tam kupić absolutnie wszystko, a przeglądnięcie całego asortymentu zajmie nam wiele godzin. Jak to bywa po zakupach, jesteśmy głodni i spragnieni, a ostatnie, o czym marzymy to spędzić kolejną godzinę w kuchni. Na pomoc przychodzi restauracja Ikea i ich popisowe danie — klopsiki!
Szwedzkie klopsiki cieszą się ogromną popularnością, są soczyste i pełne smaku, a to wszystko za sprawą idealnych proporcji mięsa i przypraw. Chcesz odkryć sekret idealnego obiadu? Sprawdź przepis.
Klopsiki z sosem śmietanowym IKEA
Składniki
na 4 porcji
klopsiki
- 500 g mięso mielone wołowe
- 250 g mięso mielone wieprzowe
- 100 g bułka tarta
- 5 łyżka mleko
- 1 ząbek czosnek
- 1 jajko
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- cebula
sos śmietanowy
- 40 g masło
- 40 g mąka pszenna
- 150 ml bulion warzywny
- 150 ml bulion wołowy
- 150 ml śmietana gęsta
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżeczka musztarda
- natka pietruszka
Sposób przygotowania
- Mięso mielone umieszczamy w misce i ugniatamy, by rozbić ewentualne grudki. Dodajemy posiekaną cebulą i czosnek, następnie bułkę tartą i wbijamy jajko. Wlewamy mleko, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Z uzyskanej masy formujemy niewielkie klopsiki. Układamy je na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Klopsy podsmażamy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy je. Pieczemy przez pół godziny.
- Masło roztapiamy na patelni, a następnie dodajemy 40 g mąki i mieszaj przez dwie minuty. Dodajemy bulion warzywny i wołowego. Ciągle mieszamy, by nie dopuścić do przypalenia. Dolewamy 150 ml gęstej śmietanki, dwie łyżeczki sosu sojowego i jedną łyżeczkę musztardy. Czekamy aż sos zgęstnieje i polewamy nim klopsiki. Posypujemy natką do dekoracji.
Jeden komentarz