w , , ,

Przepis na bigos z młodej kapusty prosto z zeszytu babci Zosi

bigos z młodej kapusty
doram, Getty Images Signature

Szukasz sprawdzonej receptury na bigos z młodej kapusty? Niezawodna babcia Zosia przychodzi z pomocą. To będzie hit w każdym domu.

Sezon na młodą kapustę ruszył pełną parą wraz z początkiem maja i potrwa do sierpnia. Mamy więc w sumie 3 miesiące, aby wykorzystać w pełni potencjał tego pysznego warzywa. I oczywiście oprócz zasmażanej i gotowanej wersji, możemy na jej bazie zrobić pyszny bigos.

Jak go zrobić? I jakie składniki dodać? Już za moment wszystko stanie się jasne. Znajdź więc kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i przeczytaj ten artykuł do końca. Na pewno nie pożałujesz, bo dzisiejsza receptura to prawdziwy sztos. Zrobi furorę w każdym domu. I to już po pierwszym kęsie!

Dlaczego bigos z młodej kapusty?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, należy w ogóle wyjaśnić, dlaczego warto ją wykorzystać. Po pierwsze, kombinacja smaków jaką uzyskasz, jest po prosu genialna. Znajdziesz tu zarówno delikatną kapustę, smaczną kiełbaskę, moc przypraw, jak i koperek, który również kojarzy się z wiosenną kuchnią.

Po drugie, cała procedura jest bajecznie prosta. Wystarczy zebrać wszystkie produkty i je połączyć, bez większej filozofii i dodatkowej skomplikowanej obróbki. Czas przygotowania całego dania też nie jest zbyt długi. Pyszne danie zrobisz zaledwie w 40 minut!

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do wykorzystania dzisiejszego przepisu. Przechodzimy więc do sedna!

Bigos z młodej kapusty babci Zosi

Babcine przepisy na domowy obiad są najlepsze. Oto kolejna perełka, której nie możesz przegapić!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od poszatkowania młodej kapusty.
  • Następnie dzielimy na mniejsze kawałki kiełbasę.
  • Zajmujemy się również warzywami. Obieramy marchewki, po czym ścieramy je na tarce. W drobną kostkę dzielimy też cebulę.
  • Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażamy cebulę.
  • Po chwili dodajemy do niej kiełbasę i podsmażamy przez chwilę razem.
  • Powstałą w ten sposób mieszankę przekładamy do garnka, po czym wrzucamy do niego poszatkowaną kapustę oraz starte marchewki.
  • Jako kolejne składniki w garnku powinny znaleźć się przyprawy oraz bulion.
  • Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu trzeba przemieszać zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki.
  • W międzyczasie na patelni przygotowujemy zasmażkę. W tym celu łączymy ze sobą: mąkę i masło. Po połączeniu składników i zarumienieniu, przekładamy ją do garnka z gotującą się mieszanką.
  • Do garnka dodajemy też posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Smacznego!
bigos z młodej kapusty
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Przygotowany w ten sposób bigos moja babcia zawsze serwuje z chlebem domowej roboty lub młodymi ziemniakami. Obie opcje są genialne, dlatego polecam stosować je zamiennie. Tak, aby danie nigdy nam się nie znudziło i nie przejadło.

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Jadłaś kiedykolwiek bigos z dodatkiem młodej kapusty? A może słyszysz po raz pierwszy o takim pomyśle na obiad? U mnie bigos na bazie młodej kapusty pojawia się bardzo często. I za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka. Gwarantuję Ci, że podobna sytuacja będzie miała miejsce również w Twoim domu. Tej kombinacji po prostu nie sposób powiedzieć nie.

  • Miniatura:
  • doram, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani