Spis treści
Szukasz sprawdzonej receptury na bigos z młodej kapusty? Niezawodna babcia Zosia przychodzi z pomocą. To będzie hit w każdym domu.
Sezon na młodą kapustę ruszył pełną parą wraz z początkiem maja i potrwa do sierpnia. Mamy więc w sumie 3 miesiące, aby wykorzystać w pełni potencjał tego pysznego warzywa. I oczywiście oprócz zasmażanej i gotowanej wersji, możemy na jej bazie zrobić pyszny bigos.
Jak go zrobić? I jakie składniki dodać? Już za moment wszystko stanie się jasne. Znajdź więc kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i przeczytaj ten artykuł do końca. Na pewno nie pożałujesz, bo dzisiejsza receptura to prawdziwy sztos. Zrobi furorę w każdym domu. I to już po pierwszym kęsie!
Dlaczego bigos z młodej kapusty?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, należy w ogóle wyjaśnić, dlaczego warto ją wykorzystać. Po pierwsze, kombinacja smaków jaką uzyskasz, jest po prosu genialna. Znajdziesz tu zarówno delikatną kapustę, smaczną kiełbaskę, moc przypraw, jak i koperek, który również kojarzy się z wiosenną kuchnią.
Po drugie, cała procedura jest bajecznie prosta. Wystarczy zebrać wszystkie produkty i je połączyć, bez większej filozofii i dodatkowej skomplikowanej obróbki. Czas przygotowania całego dania też nie jest zbyt długi. Pyszne danie zrobisz zaledwie w 40 minut!
Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do wykorzystania dzisiejszego przepisu. Przechodzimy więc do sedna!
Bigos z młodej kapusty babci Zosi
Składniki
na 6 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od poszatkowania młodej kapusty.
- Następnie dzielimy na mniejsze kawałki kiełbasę.
- Zajmujemy się również warzywami. Obieramy marchewki, po czym ścieramy je na tarce. W drobną kostkę dzielimy też cebulę.
- Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażamy cebulę.
- Po chwili dodajemy do niej kiełbasę i podsmażamy przez chwilę razem.
- Powstałą w ten sposób mieszankę przekładamy do garnka, po czym wrzucamy do niego poszatkowaną kapustę oraz starte marchewki.
- Jako kolejne składniki w garnku powinny znaleźć się przyprawy oraz bulion.
- Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu trzeba przemieszać zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki.
- W międzyczasie na patelni przygotowujemy zasmażkę. W tym celu łączymy ze sobą: mąkę i masło. Po połączeniu składników i zarumienieniu, przekładamy ją do garnka z gotującą się mieszanką.
- Do garnka dodajemy też posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.
- Smacznego!
Przygotowany w ten sposób bigos moja babcia zawsze serwuje z chlebem domowej roboty lub młodymi ziemniakami. Obie opcje są genialne, dlatego polecam stosować je zamiennie. Tak, aby danie nigdy nam się nie znudziło i nie przejadło.
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Jadłaś kiedykolwiek bigos z dodatkiem młodej kapusty? A może słyszysz po raz pierwszy o takim pomyśle na obiad? U mnie bigos na bazie młodej kapusty pojawia się bardzo często. I za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka. Gwarantuję Ci, że podobna sytuacja będzie miała miejsce również w Twoim domu. Tej kombinacji po prostu nie sposób powiedzieć nie.