w

Wiele osób popełnia ten błąd i nieświadomie niszczy swoje garnki i patelnie

Źródło: Janae Escobar, Getty Images Signature

Nie ma nic gorszego podczas gotowania jak przypalony garnek. Nie dość, że cała potrawa najczęściej nadaje się do wyrzucenia, to jeszcze przed nami szorowanie naczynia. Wiele osób popełnia w tym momencie istotny błąd nalewając do naczynia zimnej wody. Niestety zalewanie brudnego, gorącego garnka wodą, może się skończyć prawdziwą katastrofą.

Zalewanie brudnego garnka wodą

Dlaczego zalewanie brudnego garnka wodą zaraz po przypaleniu może się zakończyć katastrofą? Okazuje się, że ta z pozoru niewinna czynność, która teoretycznie ma nam przyspieszyć późniejsze czyszczenie, może się okazać końcem naszego naczynia. Nalanie zimnej wody do gorącego naczynia wiąże się z gwałtowną zmianą temperatury co może uszkodzić powierzchnię naczynia. Metale mają to do siebie, że po podgrzaniu lekko się rozszerzają, a następnie stopniowo kurczą. Kiedy zalejmy garnek wodą przerywamy ten proces. Najczęściej widać to po tym, że podczas kolejnego gotowania, garnki 'podskakują’ na kuchence, gdyż ich powierzchnia nie jest już idealnie płaska.

Co zrobić z przypalonym naczyniem?

Tłuste przypalone garnki to prawdziwa zmora wielu gospodyń. Jednak zamiast zalewać je wodą czy szorować szczotką niszcząc ich powierzchnię możemy użyć domowych patentów. Najpopularniejszy z nich to ten w którym wykorzystuje się fusy po kawie. Drobne ziarenka w połączeniu z płynem do mycia naczyń bez problemu doczyszczą przypalone miejsca działając jak środek peelingujący. Jednocześnie ziarenka kawy są o wiele delikatniejsze, niż ostra szczotka i nie uszkodzą powierzchni naczyń.

  • Miniatura:
  • Źródło: Janae Escobar, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.