Spis treści
Zapiekanki z szarpanym kurczakiem kojarzą mi się z okresem szkolnym. W oczekiwaniu na autobus miałam pod nosem pełno budek, w których podawali zapiekanki. Od czasu do czasu pozwoliłam sobie na taką przyjemność i teraz z utęsknieniem przypominam sobie te beztroskie czasy.
Zapiekanki z szarpanym kurczakiem podbijają serce bliskich!
Kiedyś pojęcie „szarpany kurczak” nie było aż tak powszednie i podawano go pokrojonego w przyprawach, wprost na podpieczoną bułkę. Aktualnie przygotowuje go w nieco inny sposób, a same zapiekanki są genialną propozycje na kolacje. Gdy ciągnie nas do fast fooda, możemy trochę oszukać głowę i zjeść pyszne zapiekanki, które będą nieco zdrowsze, ale w dalszym ciągu słone i aromatyczne!
Nie musisz przygotowywać dodatkowego sosu do smarowania zapiekanek, passata pozostała z gotowania kurczaka będzie idealnie się nadawała! Jest aromatyczna, kremowa a soki z piersi kurczaka mieszają się z sosem, dzięki czemu wszystko do siebie pasuje, a smaki się dopełniają!
Zapiekanki z szarpanym kurczakiem
Składniki
na 8 porcji
Szarpany kurczak
- 300 g filet z kurczaka
- 300 ml passata pomidorowa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka sos sojowy (maggi)
- ½ opakowanie przyprawa gyros
Dodatki
- 1 szt ser mozzarella
- 4 bułki
- 1/2 puszka kukurydza
- szczypiorek
- 100 g pieczarki
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania kurczaka. Wypłucz mięso i oczyść z ewentualnych błonek.
- Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przerzuć warzywa do garnka. Dolej passatę pomidorową i wsyp pól opakowania przyprawy gyros. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. To tym czasie wsadź całą pierś do sosu i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu przewracaj ją na drugą stronę i polewaj sosem pomidorowym. Kurczak jest gotowy, gdy pod wpływem nacisku zaczyna się rozpadać.
- W czasie gdy mięso się gotuje pokrój drobno pieczarki i podsmaż je do miękkości.
- Mięso wyciągamy z sosu i rozdrabniamy widelcem na włókna. Sos zostawiamy na później.
- Bułki przecinamy na pół, na każdą z nich dajemy łyżkę sosu, dajemy odrobinę pieczarek, trochę szarpanego mięsa, kukurydzę i mozzarelle.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i wstawiamy bułki na 10-15 minut aż ser się rozpuści, a bułki będą chrupkie.
- Gotowe zapiekanki posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli chcesz, możesz zamienić kurczaka na inny rodzaj mięsa i również je poszarpać. Wszystko zależy od twoich preferencji. Według mnie zapiekanki z szarpanym kurczakiem wypada zdecydowanie najlepiej, a na sam widok burczy mi w brzuchu! Coś czuję, że w tym tygodniu nie obędzie się bez tego przysmaku.
Zobacz także te wpisy:
Jeden komentarz