w ,

Zapiekanki z szarpanym kurczakiem. Lepsze niż z budki na stacji PKP

Zapiekanki z szarpanym kurczakiem
DimaBerkut, Getty Images

Zapiekanki z szarpanym kurczakiem kojarzą mi się z okresem szkolnym. W oczekiwaniu na autobus miałam pod nosem pełno budek, w których podawali zapiekanki. Od czasu do czasu pozwoliłam sobie na taką przyjemność i teraz z utęsknieniem przypominam sobie te beztroskie czasy.

Zapiekanki z szarpanym kurczakiem podbijają serce bliskich!

Kiedyś pojęcie „szarpany kurczak” nie było aż tak powszednie i podawano go pokrojonego w przyprawach, wprost na podpieczoną bułkę. Aktualnie przygotowuje go w nieco inny sposób, a same zapiekanki są genialną propozycje na kolacje. Gdy ciągnie nas do fast fooda, możemy trochę oszukać głowę i zjeść pyszne zapiekanki, które będą nieco zdrowsze, ale w dalszym ciągu słone i aromatyczne!

Nie musisz przygotowywać dodatkowego sosu do smarowania zapiekanek, passata pozostała z gotowania kurczaka będzie idealnie się nadawała! Jest aromatyczna, kremowa a soki z piersi kurczaka mieszają się z sosem, dzięki czemu wszystko do siebie pasuje, a smaki się dopełniają!

Zapiekanki z szarpanym kurczakiem

Szarpany kurczak będzie znacznie lepszy niż plaster szynki czy kiełbasy. Przekonaj sie na własnej skórze jakie to dobre!
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 8 porcji

Szarpany kurczak

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania kurczaka. Wypłucz mięso i oczyść z ewentualnych błonek.
  • Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przerzuć warzywa do garnka. Dolej passatę pomidorową i wsyp pól opakowania przyprawy gyros. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. To tym czasie wsadź całą pierś do sosu i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu przewracaj ją na drugą stronę i polewaj sosem pomidorowym. Kurczak jest gotowy, gdy pod wpływem nacisku zaczyna się rozpadać.
  • W czasie gdy mięso się gotuje pokrój drobno pieczarki i podsmaż je do miękkości.
  • Mięso wyciągamy z sosu i rozdrabniamy widelcem na włókna. Sos zostawiamy na później.
  • Bułki przecinamy na pół, na każdą z nich dajemy łyżkę sosu, dajemy odrobinę pieczarek, trochę szarpanego mięsa, kukurydzę i mozzarelle.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i wstawiamy bułki na 10-15 minut aż ser się rozpuści, a bułki będą chrupkie.
  • Gotowe zapiekanki posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Jeśli chcesz, możesz zamienić kurczaka na inny rodzaj mięsa i również je poszarpać. Wszystko zależy od twoich preferencji. Według mnie zapiekanki z szarpanym kurczakiem wypada zdecydowanie najlepiej, a na sam widok burczy mi w brzuchu! Coś czuję, że w tym tygodniu nie obędzie się bez tego przysmaku.

Zobacz także te wpisy:

  • Miniatura:
  • DimaBerkut, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli