w

W jakiej kolejności dodawać składniki na ciasto naleśnikowe?

ciasto naleśnikowe
Slatan

Idealne ciasto naleśnikowe to podstawa pysznych naleśników. Tylko czy wiesz, jak je zrobić? Czy składniki należy dodawać w konkretnej kolejności? Czy nie ma to żadnego znaczenia? Zaraz wszystko stanie się jasne!

Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że w każdej kuchni powinny znaleźć się podstawowe przepisy. Sprawdzona receptura na ciasto naleśnikowe, bulion, domowy chleb czy też ciasto drożdżowe. To w końcu kluczowe składniki wielu potraw, dlatego powinny wychodzić idealne za każdym razem. Tylko jak to osiągnąć?

Idealne ciasto naleśnikowe – jak je zrobić?

Dziś zdradzę Ci, co zrobić, aby mieć pewność, że przygotowane przez nas naleśnikowe ciasto będzie perfekcyjne pod każdym kątem. Jak się okazuje, ogromne znaczenie w tym przypadku ma kolejność dodawanych składników. Nie możemy robić tego spontanicznie.

Wręcz przeciwnie, składniki należy dodawać w określonej kolejności, aby dobrze się połączyły i stworzyły idealną konsystencję. Od czego więc należy zacząć?

Otóż najpierw powinniśmy połączyć mokre składniki, a mianowicie: jajka, mleko, wodę i olej. Tak do ciasta na naleśniki warto dodać ostatni składnik, ponieważ dzięki niemu smażenie naleśników będzie dużo łatwiejsze.

Kiedy mokre składniki stworzą już idealną mieszankę, można zacząć ją zagęszczać przy pomocy mąki. Aby naleśniki były puszyste i rozpływały się w ustach, mąkę najlepiej przesiać przez sitko, zanim dodamy ją do pozostałych składników.

Mąkę należy dodawać do powstałej mieszanki partiami, tak aby dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do chwili, aż stworzą jednolitą mieszankę.

Teraz już wiesz, co zrobić, aby przygotowane naleśnikowe ciasto wyszło za każdym razem! Koniecznie daj mi znać, jak często robisz naleśniki dla swoich bliskich. U mnie w kuchni są minimum raz w tygodniu.

Zobacz także: Idealny sos beszamelowy. Jest podstawą wielu dań w naszej kuchni

  • Miniatura:
  • Slatan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani