w , , ,

Jak zrobić placki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu? 2 czynności

jak zrobić placki ziemniaczane
Pavlina Lunakova, Getty Images

Zastanawiasz się, jak zrobić placki ziemniaczane, aby nie ociekały tłuszczem? Pamiętaj o 2 ważnych czynnościach, a sukces masz gwarantowany. I to za każdym razem!

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie placków ziemniaczanych to bułka z masłem. Ścieramy na tarce ziemniaki, łączymy je z kilkoma podstawowymi produktami i smażmy na rozgrzanej patelni na złocisty kolor.

W teorii wszystko brzmi jak łatwe i przyjemne zadanie. Ale kiedy przechodzimy do praktyki, mogą pojawić się niemałe kłopoty. Co w konsekwencji doprowadzi do tego, że zamiast chrupiących placuszków, otrzymamy mało apetyczne zbitki ziemniaczane przesiąknięte tłuszczem. Jak tego uniknąć? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Jak zrobić placki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu?

Największym problemem w przypadku przygotowania domowych placków ziemniaczanych, jest sam proces smażenia. Co zrobić, aby nie przesiąkły nadmiarem tłuszczu? W końcu mają być mega chrupiące. Nie powinny być też ciężkostrawne, a tak właśnie będzie, jeśli będą ociekać tłuszczem.

Na szczęście można łatwo temu zaradzić. Trzeba tylko pamiętać o dwóch kluczowych sprawach. Po pierwsze, po starciu ziemniaków i odciśnięciu z warzyw nadmiaru wody, nie wylewaj jej do zlewu. Odstaw ją na 15 minut. Po tym czasie na dnie miski zbierze się skrobia ziemniaczana, którą warto dodać do mieszanki na placki ziemniaczane. Dzięki niej w szybki i prosty sposób uformujesz i usmażysz placki. A ca za tym idzie, spędzą na patelni mniej czasu oraz wpiją dużo mniej tłuszczu.

Kolejnym przydatnym trikiem jest dodanie do mieszanki na placki ziemniaczane octu. Produkt ten po smażeniu nie będzie w ogóle wyczuwalny. Co więcej, skutecznie zahamuje proces wchłaniania oleju z patelni. Jednocześnie usmażone placki ziemniaczane będą mega chrupiące. Na każdy kilogram ziemniaków powinniśmy użyć 1 łyżkę octu.

Okej, skoro już wiesz o czym warto pamiętać, podczas robienia placków ziemniaczanych, przechodzimy do szczegółowej instrukcji na pyszne domowe danie.

Placki ziemniaczane w lżejszej formie

Z naszym przepisem genialne placuszki ziemniaczane przygotujesz w chrupiącej wersji, bez nadmiaru tłuszczu!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Smażenie: 10 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od obrania ziemniaków. Następnie ścieramy je na tarce na małych oczkach i odstawiamy na bok, aby puściły wodę.
  • Wody z ziemniaków nie wylewamy po odciśnięciu. Odstawiamy ją na 15 minut. Po tym czasie na dnie naczynia zgromadzi się skrobia, którą należy dodać do mieszanki na placki.
  • W międzyczasie obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Następnie łączymy wszystkie składniki.
  • Placki ziemniaczane smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.
  • Po usmażeniu placki ziemniaczane dobrze odcisnąć na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Smacznego!
jak zrobić placki ziemniaczane
Zobacz
placki ziemniaczane z octem
Ocena:
(głosy: 2 )

  • Miniatura:
  • Pavlina Lunakova, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani