w ,

Sycąca jajecznica dla każdego. Aż 20 g białka w porcji

Sycąca jajecznica
MSphotographic, Getty Images

Sycąca jajecznica z ekstra dodatkiem napełni twój brzuch na wiele godzin, a przy okazji dostarczy sporo białka, które jest niezwykle ważne przy budowaniu masy mięśniowej. Przepis wręcz idealny na poranek przed długim i pracowitym dniem.

Jajecznica z dodatkiem twarogu to fenomenalne połączenie dwóch ulubionych składników na śniadanie. Mimo że to połączenie wydaje się nieco dziwaczne, to pamiętaj, że większość z nas dodaje trochę śmietany do rozbełtanych jajek. Ma to na celu zrobić jajecznicę bardziej kremową i delikatną, niż by była z samego jajka.

Twaróg sam w sobie jest bardzo sycący, ale ciężko zjeść go więcej przez swoją treściwą i gęstą konsystencję. Najczęściej mieszamy go ze szczypiorkiem i smarujemy pieczywo, ale po pewnym czasie i to się nudzi. Sycąca jajecznica z dodatkami jest o wiele ciekawszą opcją na śniadanie. Nie zajmie Ci więcej czasu niż tradycyjna wersja, a biało zostanie mocno podbite.

Jajecznica z twarogiem

Taka jajecznica będzie w twoim brzuch przez wiele godzin, a ty nawet przez chwile nie poczujesz głodu.
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól, pieprz i pokrojony boczek.
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, jeśli chcesz, możesz dodać trochę szatkowanej cebulki. Wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię i kruszymy twaróg, tak by nie było dużych grud. Całość mieszamy i podsmażamy, aż nasza jajecznica się zetnie.
  • Podajemy z chlebem i szczypiorkiem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Skusisz się na taką jajecznicę o poranku? Musisz jej koniecznie spróbować jeśli szukasz dodatkowego źródła białka w diecie, a na przykład ograniczasz mięso. Dla przykładu 20 g białka to inaczej 100 g kurczaka. To właśnie on jest rekomendowany przez wszystkie osoby na diecie wysokobiałkowej. Nie samym kurczakiem człowiek żyje i urozmaicenie w diecie jest wręcz wskazane, by nasze ulubione dania się nie przejadły.

  • Miniatura:
  • MSphotographic, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli