Spis treści
Sycąca jajecznica z ekstra dodatkiem napełni twój brzuch na wiele godzin, a przy okazji dostarczy sporo białka, które jest niezwykle ważne przy budowaniu masy mięśniowej. Przepis wręcz idealny na poranek przed długim i pracowitym dniem.
Jajecznica z dodatkiem twarogu to fenomenalne połączenie dwóch ulubionych składników na śniadanie. Mimo że to połączenie wydaje się nieco dziwaczne, to pamiętaj, że większość z nas dodaje trochę śmietany do rozbełtanych jajek. Ma to na celu zrobić jajecznicę bardziej kremową i delikatną, niż by była z samego jajka.
Twaróg sam w sobie jest bardzo sycący, ale ciężko zjeść go więcej przez swoją treściwą i gęstą konsystencję. Najczęściej mieszamy go ze szczypiorkiem i smarujemy pieczywo, ale po pewnym czasie i to się nudzi. Sycąca jajecznica z dodatkami jest o wiele ciekawszą opcją na śniadanie. Nie zajmie Ci więcej czasu niż tradycyjna wersja, a biało zostanie mocno podbite.
Jajecznica z twarogiem
Składniki
na 1 porcja
Sposób przygotowania
- Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól, pieprz i pokrojony boczek.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, jeśli chcesz, możesz dodać trochę szatkowanej cebulki. Wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię i kruszymy twaróg, tak by nie było dużych grud. Całość mieszamy i podsmażamy, aż nasza jajecznica się zetnie.
- Podajemy z chlebem i szczypiorkiem.
Skusisz się na taką jajecznicę o poranku? Musisz jej koniecznie spróbować jeśli szukasz dodatkowego źródła białka w diecie, a na przykład ograniczasz mięso. Dla przykładu 20 g białka to inaczej 100 g kurczaka. To właśnie on jest rekomendowany przez wszystkie osoby na diecie wysokobiałkowej. Nie samym kurczakiem człowiek żyje i urozmaicenie w diecie jest wręcz wskazane, by nasze ulubione dania się nie przejadły.