w , ,

Koniecznie dolej ten składnik do wody, kiedy gotujesz kopytka. Wychodzą pyszne i miękkie jak nigdy

Źródło: papkin, Getty Images

Jak zrobić kopytka, które wyjdą delikatne, mięciutkie i nie będą się sklejać? Okazuje się, że sekret idealnych kopytek nie tkwi w cieście, a w jednym składniku dodanym do wody. O czym mowa?

Kopytka to danie, które często przygotowujemy z ziemniaków z wczorajszego dnia. Tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące 'kluski’ często goszczą w polskich domach, gdzie gospodynie przygotowują je zarówno na słono jak i na słodko. I mimo że przepisów na kopytka jest wiele, to tylko w nielicznych znajdziemy patent, dzięki któremu będą smakowały znakomicie.

Jak zrobić tradycyjne kopytka?

Do przygotowania tradycyjnych kopytek potrzebujesz jedynie:

Przygotowanie kopytek jest banalnie proste. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki przeciśniemy przez praskę i wymieszamy z mąką, jajkiem i solą. Następnie należy masę dokładnie ugnieść i podzielić na części, a z każdej części uformować ok. 2 cm wałeczek. Kiedy ten krok mamy za sobą, każdy wałeczek należy pokroić ukośnie tak aby powstały kopytka, a następnie ugotować gotowe kluski w wodzie i… mleku. Zaskoczeni?

Podczas gotowania do wody dodaj mleka w proporcjach 1:1

Pewnie wiele osób pierwszy raz słyszy o tym, żeby kopytka gotować w wodzie z mlekiem. Okazuje się jednak, że tak ugotowane kluseczki, są zdecydowanie bardziej miękkie i pulchne, mają gładką konsystencję i lekki mleczny posmak, który świetnie współgra z całością. Dodatkowo mleko sprawia, że kluski nie sklejają się ze sobą, tak jak dzieje się to, kiedy gotujemy je w samej wodzie. Aby zrobić to prawidłowo należy zagotować wodę z mlekiem w proporcjach 1:1, a kluski wrzucać partiami i gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego

  • Miniatura:
  • Źródło: papkin, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.