Spis treści
Mochi to tradycyjny japoński deser, który możecie kupić w każdej japońskiej restauracji i kawiarni. Azjaci robią go głównie w Sylwestra i Nowy Rok, by częstować nim swoich bliskich podczas świętowania.
Czy Polacy znają mochi? Można by powiedzieć, że kojarzą go głównie po odbyciu wycieczek do Azji, ale ostatnimi czasy deser pojawił się w sieci sklepów z czerwonym owadem w logo i opanował portale społecznościowe.
Mochi, jakie znajdziemy w naszych sklepach to ciasto ryżowe wypełnione lodowymi sorbetami o różnych smakach. Podaje się je na zimno, kiedy lody są dostatecznie zmrożone. Tradycyjny deser jest wypełniony pastą anko, zrobionej z czarnej fasoli. Co ciekawe mochi nie musisz podawać wyłącznie na słodko — istnieje wiele wytrawnych wariantów tej przekąski.
Większość osób daje mu solidną dziesiątkę i rekomenduje zakup. Ta ciekawa przekąska ma zawrotną cenę, bo aż 20 zł za 6 sztuk ryżowych kulek. Czy to dużo, odpowiedzcie sobie sami, natomiast my postaramy się odtworzyć popularny deser za nieco mniejszą kwotę. To co, chcesz poznać przepis?
Mochi o smaku mango
Składniki
na 6 sztuk
- 100 g mąka ryżowa
- 100 g cukier
- 150 ml woda
- 100 g krochmalu z mąki kukurydzianej
- 6 łyżka pulpa z mango
Sposób przygotowania
- Do dużej miski wsyp mąkę ryżową, cukier oraz wodę. Wymieszaj do połączenia składników.
- Wstaw ciasto do mikrofali na minutę. Wyciągnij i zamieszaj. Czynność powtórz ok. 2-3 razy aż ciasto zgęstnieje i konsystencja będzie przypominać pastę.
- Blat posyp krochmalem, wyłóż ciasto i rozwałkuj. Podziel je na 6 kawałków, na każdy nałóż łyżkę pulpy z mango i zawiń brzegi do środka, aż powstanie kulka. Uformowane kulki wrzuć do wrzątku i gotuj 2 minuty.
- Delikatnie wyciągnij mochi i pozostaw do wystudzenia
Wypełnienie do ryżowych kuleczek jest zupełnie dowolne. Możesz wykorzystać inny smak sorbetu, użyć lodów na bazie śmietanki lub wypełnić je pastą z owoców. Ważne by coś znalazło się w środku, a ciasto nie pozostało suche. Smak jest zupełnie dowlony.