w , ,

Mochi z nadzieniem o smaku mango. Smakują wyśmienicie

Mochi to tradycyjny japoński deser, który możecie kupić w każdej japońskiej restauracji i kawiarni. Azjaci robią go głównie w Sylwestra i Nowy Rok, by częstować nim swoich bliskich podczas świętowania.

Czy Polacy znają mochi? Można by powiedzieć, że kojarzą go głównie po odbyciu wycieczek do Azji, ale ostatnimi czasy deser pojawił się w sieci sklepów z czerwonym owadem w logo i opanował portale społecznościowe.

Mochi, jakie znajdziemy w naszych sklepach to ciasto ryżowe wypełnione lodowymi sorbetami o różnych smakach. Podaje się je na zimno, kiedy lody są dostatecznie zmrożone. Tradycyjny deser jest wypełniony pastą anko, zrobionej z czarnej fasoli. Co ciekawe mochi nie musisz podawać wyłącznie na słodko — istnieje wiele wytrawnych wariantów tej przekąski.

mochi
Vilaiporn Chatchal, Getty Images

Większość osób daje mu solidną dziesiątkę i rekomenduje zakup. Ta ciekawa przekąska ma zawrotną cenę, bo aż 20 zł za 6 sztuk ryżowych kulek. Czy to dużo, odpowiedzcie sobie sami, natomiast my postaramy się odtworzyć popularny deser za nieco mniejszą kwotę. To co, chcesz poznać przepis?

Mochi o smaku mango

Mochi są wyjątkowym deserem na bazie ciasta ryżowego i nadzienia (w tym wypadku sorbetu).
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 5 min.

Składniki

na 6 sztuk

Sposób przygotowania

  • Do dużej miski wsyp mąkę ryżową, cukier oraz wodę. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Wstaw ciasto do mikrofali na minutę. Wyciągnij i zamieszaj. Czynność powtórz ok. 2-3 razy aż ciasto zgęstnieje i konsystencja będzie przypominać pastę.
  • Blat posyp krochmalem, wyłóż ciasto i rozwałkuj. Podziel je na 6 kawałków, na każdy nałóż łyżkę pulpy z mango i zawiń brzegi do środka, aż powstanie kulka. Uformowane kulki wrzuć do wrzątku i gotuj 2 minuty.
  • Delikatnie wyciągnij mochi i pozostaw do wystudzenia
Zobacz
Ocena:
(głosy: 3 )

Wypełnienie do ryżowych kuleczek jest zupełnie dowolne. Możesz wykorzystać inny smak sorbetu, użyć lodów na bazie śmietanki lub wypełnić je pastą z owoców. Ważne by coś znalazło się w środku, a ciasto nie pozostało suche. Smak jest zupełnie dowlony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli