w , ,

To danie uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Sprawdź jak zrobić puszyste pampuchy, które nie opadną po ugotowaniu

Źródło: Hound

Parowańce, pampuchy, czy kluski na parze. Niezależnie od nazewnictwa łączy je jedno: są to pyszne, mięciutkie i puchate bułeczki, uwielbiane zarówno przez dzieci jak i przez dorosłych. Jak zrobić idealne kluski na parze?

Pampuchy to bułeczki, które można podawać zarówno do sosów i dań z mięsem, jak i na słodko z przeróżnymi owocowymi sosami. Jednak niezależnie od tego z czym je podamy, ważne, żeby były mięciutkie jak chmurka i nie opadły po wyciągnięciu z ciepła. Jak uzyskać taki efekt?

Jak zrobić idealne kluski na parze?

Aby zrobić idealne parowańce, musisz zaprzyjaźnić się z zegarkiem. Dlaczego? Okazuje się, że najistotniejszą kwestią jest czas: zarówno ten w którym wyrastają jak i ten w którym się je gotuje. Jeśli kluski leżakują zbyt długo przed gotowaniem obeschną z zewnątrz, jeśli będą gotowane za krótko lub zbyt nisko nad źródłem pary, mogą opaść po ugotowaniu. Optymalny czas gotowania klusek na parze to 10-12 minut.

Pampuchy- przepis

Do gotowania pampuchów na parze nie potrzebujesz specjalnego naczynia. Wystarczy wysoki garnek z szerokim dnem i durszlak, przykryty pokrywką lub ścierką. Jeśli decydujemy się na ścierkę musimy przymocować ją sznurkiem na brzegach garnka. A teraz najważniejsze. Przepis na pampuchy.

Składniki:

  • mąka pszenna- 300 g
  • ciepłe mleko- 250 ml
  • stopione masło- 3 łyżki
  • świeże drożdże- 30 g
  • jajka- 2 szt.
  • cukier/ sól

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w ok. 5 łyżkach ciepłego mleka. Dodaj pół łyżeczki cukru i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło, szczyptę soli i zaczyn z drożdży. Wyrób ciasto aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po około godzinie, kiedy podwoi objętość, możesz zająć się przygotowaniem pampuchów.
  4. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i wytnij szklanką małe kawałki.
  5. Ręcznie uformuj bułeczki, które umieść na durszlaku zachowując odległość między kluskami (kluseczki znacznie urosną).
  6. Zagotuj wodę i na parze ugotuj kluski. Czas gotowania to ok. 10 min.
  7. Kluseczki podawaj zaraz po ugotowaniu z ulubionymi dodatkami.
  • Miniatura:
  • Źródło: Hound

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.