w , ,

Szybko i smacznie: krokiety w waflu dla zapracowanych

Źródło: Imagenes de oiasson

Lubisz krokiety, ale nie bardzo masz czas na ich przygotowanie. Klasyczne krokiety wymagają wiele cierpliwości. Zrobienie ciasta, smażenie naleśników, przygotowanie farszu, zawijanie… Zapracowane osoby, nie mogą sobie na nie pozwolić. Dlatego też przychodzimy z przepisem na krokiety w waflu, który znacznie skróci czas przygotowania tego pysznego dania.

Krokiety w waflu. Składniki

A teraz do rzeczy. Czego potrzebujemy do wykonania szybkich krokietów:

Składniki:

  • kapusta kiszona- 500 g
  • pieczarki- 250 g
  • cebula- 1 szt.
  • marchewka- ok. 50 g
  • listek laurowy- 2 szt.
  • ziele angielskie- 3 ziarenka
  • wafel- 3 arkusze
  • jajka- 3 szt.
  • sól/ pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij, pokrój na drobno i wrzuć do garnka.
  2. Pokrojone, lub starte na tarce pieczarki przesmaż z solą i pieprzem.
  3. Usmażone pieczarki dodaj do kapusty.
  4. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na patelni wraz ze startą marchewką. Kiedy zrobi się szklista, a marchewka lekko zmięknie dorzuć oba składniki do kapusty.
  5. Wszystkie składniki umieszczone w garnku zalej ok. 125 ml wody; dodaj liść laurowy, ziele, pieprz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min.
  6. Kiedy farsz lekko przestygnie odciśnij go z wody i wyciągnij liście laurowe oraz ziele angielskie.
  7. Jeszcze ciepły farsz nałóż na arkusze wafla i pozostaw na ok. 2 minuty, aby wafel zmiękł, a następnie ciasno zwiń w rulon.
  8. Każdy rulon potnij na ok. 6 cm kawałki.
  9. Każdy kawałek obtocz w jajku i bułce i umaż na patelni.
  10. Gotowe krokiety podaj z barszczem czerwonym lub sosem grzybowym.
  • Miniatura:
  • Źródło: Imagenes de oiasson

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.