w

Pomidorowa z rosołu z wczoraj. Nie ma w niej koncentratu pomidorowego

Pomidorowa z rosołu
Flortje, Getty Images Signature

Pomidorowa z rosołu to klasyk poniedziałkowego obiadu. Aby nie marnować cennego bulionu, warto przerobić go na aromatyczną zupę. Kiedy mamy dostęp do świeżych letnich pomidorów, pomidorówka jest najlepsza, ale jak wiadomo, zimą nie możemy sobie na to pozwolić. Koncentrat pomidorowy nie będzie dobrym zamiennikiem w tym przypadku, o wiele lepiej nadadzą się pomidory z puszki.

Pyszna i intensywna pomidorowa to wspomnienie lata, gdy robiliśmy ją z dojrzałych pomidorów, prosto z naszego ogródka. Zimą nie możemy pozwolić sobie na taki luksus, sklepowe warzywa są najczęściej bez smaku.

Zamiast iść najkrótszą linią oporu i kupować przecier, lepiej zainwestować w puszkę pomidorów i słodką paprykę w proszku. To połączenie będzie odzwierciedlać smak świeżych pomidorów, które w naszym kraju są dostępne jedynie latem. Domowy przecier z pomidorów będzie podobny ja te z puszki, a ty możesz stworzyć mały zapas słoików na zimę.

Pomidorowa na bazie niedzielnego rosołu

Zupa na rosole to jedno z najprostszych dań. Baza dania jest gotowa, do tego kilka składników i poniedziałkowy obiad gotowy!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Wszystkie warzywa posiekaj drobno i wrzuć do garnka, dodaj oliwę oraz pomidory z puszki, lekko podsmaż całość. Weź chochlę bulionu i podlej zawartość garnka. Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj wszystko na gładko.
  • Bulion postaw na małym gazie i podgrzewaj. Kiedy wywar będzie już gorący, dodaj zblendowane warzywa. Dorzuć suszone zioła i pozostaw zupę na małym gazie. Odlej odrobinę wywaru do kubka i wymieszaj ze śmietaną. Zabiel zupę i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
  • Zupę podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Pomidorowa z rosołu zagości dziś w nie jednym domu. Podaj ją z dodatkiem makaronu lub ryżu, w zależności od twoich preferencji. Miskę zupy udekoruj kleksem ze śmietanki do zup i listkiem świeżej zieleniny lub oprósz zupę posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Flortje, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli