Spis treści
Pomidorowa z rosołu to klasyk poniedziałkowego obiadu. Aby nie marnować cennego bulionu, warto przerobić go na aromatyczną zupę. Kiedy mamy dostęp do świeżych letnich pomidorów, pomidorówka jest najlepsza, ale jak wiadomo, zimą nie możemy sobie na to pozwolić. Koncentrat pomidorowy nie będzie dobrym zamiennikiem w tym przypadku, o wiele lepiej nadadzą się pomidory z puszki.
Pyszna i intensywna pomidorowa to wspomnienie lata, gdy robiliśmy ją z dojrzałych pomidorów, prosto z naszego ogródka. Zimą nie możemy pozwolić sobie na taki luksus, sklepowe warzywa są najczęściej bez smaku.
Zamiast iść najkrótszą linią oporu i kupować przecier, lepiej zainwestować w puszkę pomidorów i słodką paprykę w proszku. To połączenie będzie odzwierciedlać smak świeżych pomidorów, które w naszym kraju są dostępne jedynie latem. Domowy przecier z pomidorów będzie podobny ja te z puszki, a ty możesz stworzyć mały zapas słoików na zimę.
Pomidorowa na bazie niedzielnego rosołu
Składniki
na 5 porcji
- 1 l rosół
- 1 pomidory z puszki (całe lub siekane)
- 1/2 łyżeczka bazylia
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnek
- 1 marchew
- 3 łyżka oliwa z oliwek
- 1 śmietana
- dodatki
- makaron
- ryż
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa posiekaj drobno i wrzuć do garnka, dodaj oliwę oraz pomidory z puszki, lekko podsmaż całość. Weź chochlę bulionu i podlej zawartość garnka. Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj wszystko na gładko.
- Bulion postaw na małym gazie i podgrzewaj. Kiedy wywar będzie już gorący, dodaj zblendowane warzywa. Dorzuć suszone zioła i pozostaw zupę na małym gazie. Odlej odrobinę wywaru do kubka i wymieszaj ze śmietaną. Zabiel zupę i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
- Zupę podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Pomidorowa z rosołu zagości dziś w nie jednym domu. Podaj ją z dodatkiem makaronu lub ryżu, w zależności od twoich preferencji. Miskę zupy udekoruj kleksem ze śmietanki do zup i listkiem świeżej zieleniny lub oprósz zupę posiekaną natką pietruszki.
Zobacz również:
Jeden komentarz