w ,

Dzięki tej herbacie zrzucisz nadprogramowe kilogramy

Źródło: cirquedesprit, Getty Images

Czerwona herbata zyskała w ostatnich latach olbrzymią popularność, głównie dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, ale nie tylko… Wielu ludzi na całym świecie doceniło ją, za to że prawdopodobnie wspomaga ona proces odchudzania. Jak jest naprawdę i jakie jeszcze właściwości ma czerwona herbata? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

W okresie PRL-u picie czerwonej herbaty było na porządku dziennym, choć ludzie nie wiedzieli wtedy jak cenny dla zdrowia napój właśnie piją. Dziś o wiele więcej mówi się o herbacie zielonej, jednak tak naprawdę znacznie więcej dobroczynnych składników odżywczych posiada herbata czerwona, przez chińczyków zwana „smoczą”.

Pochodzenie czerwonej herbaty

Czerwona herbata produkowana jest na Tajwanie i w południowo-wschodnich Chinach. Ten nabój o charakterystycznym brunatnym zabarwieniu i intensywnym, ziemistym smaku parzy się od 3-5 minut. Enzymy i mikroelementy zawarte w czerwonej herbacie mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jako że w odmianie 'puszong’ fermentacja jest najkrótsza, wykorzystuje się ją do produkcji herbaty jaśminowej. Popularna w Polsce i na świecie odmiana pu-erh to odmiana najskuteczniejsza, jeśli chodzi o odchudzanie. Wystarczy wybrać dobrą gatunkowo herbatę, zmniejszyć kaloryczność posiłków i włączyć do dnia codziennego więcej ruchu, aby w krótkim czasie cieszyć się efektami widocznymi w całej sylwetce. Co ciekawe dobra herbata pu-erh leżakuje nawet przez 50 lat.

Czerwona herbata – właściwości

Jakie właściwości ma czerwona herbata? Jako że czerwona herbata poddawana jest krótkiej fermentacji. zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Lista dobroczynnych właściwości „smoczej herbaty” jest długa. Najważniejsze z nich zebraliśmy poniżej:

Czerwona herbata:

  • obniża poziom złego cholesterolu
  • poprawia pamięć
  • normalizuje ciśnienie
  • działa moczopędnie
  • wspomaga odchudzanie
  • chroni zęby przed próchnicą
  • zmniejsza ryzyko nowotworów

Wpływ czerwonej herbaty na odchudzanie

Dzięki polifenolom, czyli substancjom, które regulują wydzielanie żółci, herbata czerwona jest świetnym dodatkiem dla osób, które się odchudzają. 'Smocza herbata’ przyspiesza przemianę materii i pobudza trawienie, a także wykazuje działanie pobudzające. Kofeina zawarta w herbacie, działa inaczej, niż ta w kawie: jest znacznie wolniej przyswajalna, a efekt pobudzenia jest znacznie dłuższy, niż po wypiciu jednej filiżanki kawy.

  • Miniatura:
  • Źródło: cirquedesprit, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.