w , ,

Ten rodzaj mięsa omijaj szerokim łukiem

Mięso dla wielu z nas jest podstawą diety. Dlatego, jeśli jemy je często powinniśmy zadbać o to by na naszych talerzach znalazło się dobre gatunkowo i świeże mięso od sprawdzonego sprzedawcy. Sprawdzajmy więc składy i omijajmy kawałki pakowane próżniowo, gdzie na pierwszym miejscu w składzie znajduje się mięso oddzielane mechanicznie, a także te podpisane jako garmażeryjne. Dlaczego powinniśmy unikać właśnie tego rodzaju mięsa?

Wielu z nas kupuje już gotowe zmielone mięso mielone. Nie jest to najlepsza opcja, gdyż nie widzimy kawałka z którego zostało zmielone. Najlepiej, jeśli sprzedawca zmieli nam cały kawałek, który sami sobie wybierzemy. Gotowe pakowane mięso również może mieć dobry skład, o ile nie pisze na nim: 'garmażeryjne’ lub 'oddzielone mechanicznie’.

Garmażeryjne. Czyli jakie?

Mięso mielone nie może zawierać kości, a jedyne rozdrobnione kawałki mięsa i jedynie 1% soli, czyli powinno w nim być 100% mięsa w mięsie. Tak mówi rozporządzenie Parlamentu Europejskiego 853/2004. Niestety mięso tzw. garmażeryjne, nie spełnia tych wymogów i zawiera jedynie 70- 90% mięsa. Reszta to woda, regulatory kwasowości, konserwanty, które nie są korzystne dla naszego zdrowia.

Mięso oddzielane mechanicznie. Dlaczego trzeba go unikać?

MOM znajdziemy w gotowych kotletach, parówkach, nuggetsach i burgerach. Dlaczego tzw. MOM jest szkodliwe dla naszego zdrowia? Jest to mięso o najniższej jakości w którym znajdziemy zmielone kości, tkanki tj. ścięgna, pazury, skrzydła, szyje, grzbiety. MOM to mięso, które jest bardzo tanie. Jego produkcja to zaledwie 2 zł za kilogram. Chyba nie trzeba tłumaczyć, że nie jest to najlepszy wybór, ani dla nas, ani dla naszych dzieci.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Izabela Leśniewska

        Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.