w

Doskonała pomidorowa musi mieć ten dodatek! Wystarczy łyżeczka, a smak jest o wiele lepszy!

Doskonała pomidorowa
fot. canva

Doskonała zupa pomidorowa to ta o lekko słodkawym smaku, z nutą kwaskowatości i porządnym bukietem przypraw. Co zrobić, by osiągnąć te trzy elementy? Istnieje pewien zadziwiający składnik, który wzbogaci smak zupy i zbliży ją do ideału. Masz go tuż pod ręką!

Pomidorowa to druga ulubiona zupa Polaków. Na pierwszym miejscu znajdziemy rosół, a trzecie miejsce na podium należy się żurkowi. Zupa pomidorowa jest banalna w przygotowaniu, a smak można dopasować pod siebie i przygotować ją różnych odsłonach.

Sponsorowane
zupa pomidorowa/ fot. invizk, canva

Pomidorowa to bogate źródło likopenu, czyli przeciwutleniacza, który wpływa na szereg procesów zachodzących w twoim organizmie. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływa pozytywnie na skórę i zwalcza wodne rodniki.

Doskonała pomidorowa musi mieć ten składnik!

cukier/ fot. pixabay

Jeśli chcecie, by wasza zupa przybrała wielowymiarowy smak, wystarczy dodać odrobinę cukru do potrawy. Jeśli chcesz wersję odchudzoną, zamień go na ksylitol, czyli cukier brzozowy. Ma on mniej kalorii niż tradycyjny biały cukier.

Sponsorowane

Ile dodać cukru?

Złota proporcja to 1-2 łyżeczki słodzika na litr zupy (pierwsze dodaj łyżeczkę i sprawdź, czy jest wystarczająco słodka). Zupa przestanie być kwaskowata i zyskuje słodkawy posmak. To świetny sposób na zneutralizowanie zbyt kwaśnego posmaku. Sposób działa również na pomidorowe sosy dodawane do makaronu czy lasagne.

Zobacz również:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli