Spis treści
Doskonała zupa pomidorowa to ta o lekko słodkawym smaku, z nutą kwaskowatości i porządnym bukietem przypraw. Co zrobić, by osiągnąć te trzy elementy? Istnieje pewien zadziwiający składnik, który wzbogaci smak zupy i zbliży ją do ideału. Masz go tuż pod ręką!
Pomidorowa to druga ulubiona zupa Polaków. Na pierwszym miejscu znajdziemy rosół, a trzecie miejsce na podium należy się żurkowi. Zupa pomidorowa jest banalna w przygotowaniu, a smak można dopasować pod siebie i przygotować ją różnych odsłonach.

Pomidorowa to bogate źródło likopenu, czyli przeciwutleniacza, który wpływa na szereg procesów zachodzących w twoim organizmie. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływa pozytywnie na skórę i zwalcza wodne rodniki.
Doskonała pomidorowa musi mieć ten składnik!

Jeśli chcecie, by wasza zupa przybrała wielowymiarowy smak, wystarczy dodać odrobinę cukru do potrawy. Jeśli chcesz wersję odchudzoną, zamień go na ksylitol, czyli cukier brzozowy. Ma on mniej kalorii niż tradycyjny biały cukier.
Ile dodać cukru?
Złota proporcja to 1-2 łyżeczki słodzika na litr zupy (pierwsze dodaj łyżeczkę i sprawdź, czy jest wystarczająco słodka). Zupa przestanie być kwaskowata i zyskuje słodkawy posmak. To świetny sposób na zneutralizowanie zbyt kwaśnego posmaku. Sposób działa również na pomidorowe sosy dodawane do makaronu czy lasagne.
Zobacz również: