Spis treści
Tradycyjne gołąbki zawsze polane są sosem. Najczęściej jest to sos pomidorowy, choć nie zawsze musi tak być, gdyż możliwości w tej kwestii jest dużo. Jaki sos do gołąbków będzie się dobrze komponował w tym daniu?
Jaki sos najlepiej pasuje do gołąbków?
Wszyscy doskonale pamiętamy smak gołąbków z sosem pomidorowym. Jest to smak dzieciństwa, do którego chętnie wracamy. Jednak w dzisiejszych czasach w kuchni dużo się eksperymentuje, a kucharze często podają gołąbki z sosem grzybowym, koperkowym czy paprykowym. Poniżej zamieściliśmy przepisy na kilka z nich. Być może któryś z sosów przypadnie wam do gustu.
Sosy do gołąbków- przepisy
Na pierwszy rzut przypomnimy przepis na tradycyjny sos pomidorowy, a następnie przedstawimy inne ciekawe alternatywy.
Sos pomidorowy
Składniki:
- bulion/ rosół- 1/5 szklanki
- koncentrat pomidorowy- 3 łyżeczki
- mąka- 2 łyżki
- masło- 1/5 łyżki
- papryka słodka- pół łyżeczki
- sól/ pieprz/ cukier- do smaku
Przygotowanie:
- W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmaż.
- Dodaj koncentrat i bulion.
- Mieszaj całość do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dopraw do smaku.
Sos grzybowy do gołąbków
Składniki:
- suszone grzyby- 200 g
- śmietana 30%- 100 ml
- masło- 1 łyżka
- tymianek- 1/4 łyżeczki
- majeranek 1/4 łyżeczki
- sól/ pieprz
Przygotowanie:
- Suszone grzyby namocz przez godzinę, a następnie pokrój i przesmaż na maśle z dodatkiem ziół i przypraw
- Podsmażone grzyby przełóż do rondla i dodaj wodę z gotowania gołąbków. Duś do miękkości
- W kubku wymieszaj śmietanę i 3 łyżki powstałego sosu. Wlej do grzybów i dokładnie rozmieszaj.
- Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
Sos koperkowy do gołąbków
Składniki:
- koperek
- bulion- 0,5 l
- marchew- 4 szt.
- śmietana- 4 łyżeczki
- mąka- 1 łyżka
Przygotowanie:
- Do bulionu dodaj startą marchewkę i gotuj do miękkości.
- Mąkę i śmietanę rozmieszaj w zimnej wodzie, a następnie zahartuj gorącym bulionem.
- Dolej do bulionu i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż zgęstnieje.
- Posiekany koperek dodaj do sosu. Nie gotuj.
- Gotowym sosem polej gołąbki.
Paprykowo-pomidorowy sos do gołąbków
Składniki:
- passata pomidorowa- 750 ml
- papryka czerwona- 3 sztuki
- masło klarowane- 1 łyżka
- mąka- 1 łyżka
- bulion- 100 ml
- sól/ pieprz/ cukier
Przygotowanie:
- Papryki upiecz w rękawie w temp. 190 stopni C przez ok. 45 minut.
- Po przestudzeniu ściągnij skórkę i usuń gniazda nasienne.
- Na maśle klarowanym przesmaż mąkę z passatą, a kiedy wystygnie zblenduj.
- Powstały sos podgrzej wraz z bulionem. Zagotuj.
- Przypraw do smaku.