w ,

Nie tylko pomidorowy… Jaki sos do gołąbków będzie najlepszy?

Źródło: rimmabondarenko

Tradycyjne gołąbki zawsze polane są sosem. Najczęściej jest to sos pomidorowy, choć nie zawsze musi tak być, gdyż możliwości w tej kwestii jest dużo. Jaki sos do gołąbków będzie się dobrze komponował w tym daniu?

Jaki sos najlepiej pasuje do gołąbków?

Wszyscy doskonale pamiętamy smak gołąbków z sosem pomidorowym. Jest to smak dzieciństwa, do którego chętnie wracamy. Jednak w dzisiejszych czasach w kuchni dużo się eksperymentuje, a kucharze często podają gołąbki z sosem grzybowym, koperkowym czy paprykowym. Poniżej zamieściliśmy przepisy na kilka z nich. Być może któryś z sosów przypadnie wam do gustu.

Sosy do gołąbków- przepisy

Na pierwszy rzut przypomnimy przepis na tradycyjny sos pomidorowy, a następnie przedstawimy inne ciekawe alternatywy.

Sos pomidorowy

Składniki:

  • bulion/ rosół- 1/5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy- 3 łyżeczki
  • mąka- 2 łyżki
  • masło- 1/5 łyżki
  • papryka słodka- pół łyżeczki
  • sól/ pieprz/ cukier- do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmaż.
  2. Dodaj koncentrat i bulion.
  3. Mieszaj całość do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Dopraw do smaku.

Sos grzybowy do gołąbków

Składniki:

  • suszone grzyby- 200 g
  • śmietana 30%- 100 ml
  • masło- 1 łyżka
  • tymianek- 1/4 łyżeczki
  • majeranek 1/4 łyżeczki
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby namocz przez godzinę, a następnie pokrój i przesmaż na maśle z dodatkiem ziół i przypraw
  2. Podsmażone grzyby przełóż do rondla i dodaj wodę z gotowania gołąbków. Duś do miękkości
  3. W kubku wymieszaj śmietanę i 3 łyżki powstałego sosu. Wlej do grzybów i dokładnie rozmieszaj.
  4. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.

Sos koperkowy do gołąbków

Składniki:

  • koperek
  • bulion- 0,5 l
  • marchew- 4 szt.
  • śmietana- 4 łyżeczki
  • mąka- 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Do bulionu dodaj startą marchewkę i gotuj do miękkości.
  2. Mąkę i śmietanę rozmieszaj w zimnej wodzie, a następnie zahartuj gorącym bulionem.
  3. Dolej do bulionu i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż zgęstnieje.
  4. Posiekany koperek dodaj do sosu. Nie gotuj.
  5. Gotowym sosem polej gołąbki.

Paprykowo-pomidorowy sos do gołąbków

Składniki:

  • passata pomidorowa- 750 ml
  • papryka czerwona- 3 sztuki
  • masło klarowane- 1 łyżka
  • mąka- 1 łyżka
  • bulion- 100 ml
  • sól/ pieprz/ cukier

Przygotowanie:

  1. Papryki upiecz w rękawie w temp. 190 stopni C przez ok. 45 minut.
  2. Po przestudzeniu ściągnij skórkę i usuń gniazda nasienne.
  3. Na maśle klarowanym przesmaż mąkę z passatą, a kiedy wystygnie zblenduj.
  4. Powstały sos podgrzej wraz z bulionem. Zagotuj.
  5. Przypraw do smaku.
  • Miniatura:
  • Źródło: rimmabondarenko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.