Spis treści
Kiedy zabraknie Ci makaronu, nie panikuj! Możesz go zrobić samodzielnie w domu. Nie trzeba do niego wielu produktów, z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni.
Brak makaronu w domu to niezła katastrofa, zwłaszcza gdy planowałaś go na obiad. Czasami podczas szybkich zakupów bez listy zapominamy o niektórych produktach. Na skutek tego kończymy w domu bez produktów, których najbardziej potrzebowaliśmy. Na szczęście istnieje banalny przepis na przygotowanie makaronu bez żadnego specjalnego sprzętu.
Kluski z tej receptury są miękkie i mogą być podawane z sosem czy gulaszem mięsnym. Nasza ulubiona wersja to makaron z białym serem i okrasą. Przypomina nam czasy dzieciństwa na wsi, gdy w piątkowe popołudnie zajadaliśmy się kluskami z serem.
Kluski domowej roboty
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie i wlewamy wodę. Dodajemy masło i sól. Porządnie zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Ostawiamy na bok pod przykryciem na 10 minut, po tym czasie ponownie wyrabiamy.
- Ciasto wałkujemy na cieniutki podłużny prostokąt, oprószamy mąką z każdej strony i składamy na pół i ponownie oprószamy mąką. Składamy jeszcze raz i otrzymany rulonik tniemy na cienkie paski. Makaron jest zabezpieczony mąka, więc nie będzie się sklejać.
- Rozgrzewamy wodę i dosypujemy odrobinę soli. Gotujemy przez 4 minuty. Odcedzamy i przenosimy makaron do plastikowego pojemnika, może stać 2-3 dni w lodówce.
Zobacz również:
2 komentarzy