w

Zabrakło Ci makaronu? Zrób go w domu z kilku składników

makaronu

Kiedy zabraknie Ci makaronu, nie panikuj! Możesz go zrobić samodzielnie w domu. Nie trzeba do niego wielu produktów, z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni.

Brak makaronu w domu to niezła katastrofa, zwłaszcza gdy planowałaś go na obiad. Czasami podczas szybkich zakupów bez listy zapominamy o niektórych produktach. Na skutek tego kończymy w domu bez produktów, których najbardziej potrzebowaliśmy. Na szczęście istnieje banalny przepis na przygotowanie makaronu bez żadnego specjalnego sprzętu.

Kluski z tej receptury są miękkie i mogą być podawane z sosem czy gulaszem mięsnym. Nasza ulubiona wersja to makaron z białym serem i okrasą. Przypomina nam czasy dzieciństwa na wsi, gdy w piątkowe popołudnie zajadaliśmy się kluskami z serem.

Kluski domowej roboty

Kluski składają się z 4 składników. Wystarczy je połączyć i dobrze wyrobić ciasto, a następnie odczekać chwile by nabrało odpowiedniej konsystencji.
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 5 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie i wlewamy wodę. Dodajemy masło i sól. Porządnie zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Ostawiamy na bok pod przykryciem na 10 minut, po tym czasie ponownie wyrabiamy.
  • Ciasto wałkujemy na cieniutki podłużny prostokąt, oprószamy mąką z każdej strony i składamy na pół i ponownie oprószamy mąką. Składamy jeszcze raz i otrzymany rulonik tniemy na cienkie paski. Makaron jest zabezpieczony mąka, więc nie będzie się sklejać.
  • Rozgrzewamy wodę i dosypujemy odrobinę soli. Gotujemy przez 4 minuty. Odcedzamy i przenosimy makaron do plastikowego pojemnika, może stać 2-3 dni w lodówce.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli