Spis treści
Ciastka z ciasta francuskiego to zdecydowanie najprostszy słodycz, jaki możemy zaserwować w domowym zaciszu. Te z poniższego przepisu nie wymagają wielu składników, gdyż są nadziewane puszystym twarogiem z dodatkiem owoców. Jeśli nie możesz jeść nabiału, wypełnij kieszonki dżemem lub frużeliną.
Robienie ciasta francuskiego to łatwa, ale żmudna praca. Jak to w dzisiejszych czasach bywa — nikt nie ma na to czasu. Na szczęście sklepy ratują nas gotowymi rolkami ciasta, które po upieczeniu są gotowe do spożycia. Wystarczy zrobić nadzienie i zapiec ciasteczka.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a w twojej lodówce znajduje się rolka zapomnianego ciasta francuskiego i kostka twarogu to masz już bazę do pysznej przekąski. Do tego owoce, mogą być zarówno świeże jak i te z puszki. W moim wypadku użyłam brzoskwiń w zalewie, ale równie dobrze będą pasować gruszki czy wiśnie.
Ciastka z ciasta francuskiego
Składniki
na 6 sztuk
- 1 rolka ciasto francuskie
- 250 g ser biały
- 1 łyżka budyń waniliowy
- 2 łyżka jogurt naturalny
- 2 łyżka cukier
- 1 jajko
- 3 łyżki cukier trzcinowy
- 1/2 puszka brzoskwinie w syropie
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania twarogu. Ser umieść w miseczce, dodaj budyń, cukier, jogurt naturalny i żółtko (białko będzie potrzebne później). Całość zblenduj blenderem ręcznym, by wszystkie składniki miały okazję dobrze się wymieszać.
- Brzoskwinie z puszki posiekaj na drobne kawałeczki i dorzuć do sera. Wymieszaj owoce z serem za pomocą łyżki.
- Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie i potnij na równe kwadraty. Będziesz je składać w pół, dlatego nie mogą być zbyt małe.
- Na każdy kwadrat nałóż porcje sera, następnie złóż ciasto tak, by dwa rogi się zlepiły, a boki podociskaj widelcem.
- Gotowe trójkąty wyłóż na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Trójkąty posmaruj białkiem i posyp brązowym cukrem.
- Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 15 minut.
Ciastka z ciasta francuskiego to doskonały słodycz do śniadaniówki dziecka. Nie są tak zasłodzone jak łakocie ze sklepu, a twoje dziecko ma coś smacznego do zjedzenia w przerwie między zajęciami.
Ja zazwyczaj robię więcej porcji i zabieram je do pracy — do kawy są jak znalazł. Takie ciastka w domowej wersji to dobra przekąska na diecie, gdy jedyne, o czym marzymy to słodkości w różnej postaci.