w ,

Pyszne ciastka z ciasta francuskiego. Takie jak z ulubionej piekarni

AmalliaEka, Getty Images

Ciastka z ciasta francuskiego to zdecydowanie najprostszy słodycz, jaki możemy zaserwować w domowym zaciszu. Te z poniższego przepisu nie wymagają wielu składników, gdyż są nadziewane puszystym twarogiem z dodatkiem owoców. Jeśli nie możesz jeść nabiału, wypełnij kieszonki dżemem lub frużeliną.

Robienie ciasta francuskiego to łatwa, ale żmudna praca. Jak to w dzisiejszych czasach bywa — nikt nie ma na to czasu. Na szczęście sklepy ratują nas gotowymi rolkami ciasta, które po upieczeniu są gotowe do spożycia. Wystarczy zrobić nadzienie i zapiec ciasteczka.

ciastka z ciasta francuskiego
AmelliaEka, Getty Images

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a w twojej lodówce znajduje się rolka zapomnianego ciasta francuskiego i kostka twarogu to masz już bazę do pysznej przekąski. Do tego owoce, mogą być zarówno świeże jak i te z puszki. W moim wypadku użyłam brzoskwiń w zalewie, ale równie dobrze będą pasować gruszki czy wiśnie.

Ciastka z ciasta francuskiego

Te ciastka to odwzorowanie twoich ulubionych kieszonek z ciasta francuskiego. Można je spotkać w każdej piekarni, gdzie kuszą nas zza lady. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 6 sztuk

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania twarogu. Ser umieść w miseczce, dodaj budyń, cukier, jogurt naturalny i żółtko (białko będzie potrzebne później). Całość zblenduj blenderem ręcznym, by wszystkie składniki miały okazję dobrze się wymieszać.
  • Brzoskwinie z puszki posiekaj na drobne kawałeczki i dorzuć do sera. Wymieszaj owoce z serem za pomocą łyżki.
  • Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie i potnij na równe kwadraty. Będziesz je składać w pół, dlatego nie mogą być zbyt małe.
  • Na każdy kwadrat nałóż porcje sera, następnie złóż ciasto tak, by dwa rogi się zlepiły, a boki podociskaj widelcem.
  • Gotowe trójkąty wyłóż na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Trójkąty posmaruj białkiem i posyp brązowym cukrem.
  • Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 15 minut.
Zobacz
ciastka z ciasta francuskiego
Ocena:
(1 głos)

Ciastka z ciasta francuskiego to doskonały słodycz do śniadaniówki dziecka. Nie są tak zasłodzone jak łakocie ze sklepu, a twoje dziecko ma coś smacznego do zjedzenia w przerwie między zajęciami.

Ja zazwyczaj robię więcej porcji i zabieram je do pracy — do kawy są jak znalazł. Takie ciastka w domowej wersji to dobra przekąska na diecie, gdy jedyne, o czym marzymy to słodkości w różnej postaci.

  • Miniatura:
  • AmalliaEka, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli