Spis treści
Kotlety mielone z młodą kapustą to genialne połączenie, które koniecznie musisz poznać. Sezon na kapustę właśnie się rozpoczął, więc świeżych główek będzie pod dostatkiem. Poniższy przepis wzniesie twoje mielone na nowy poziom!
Mielone to zawsze dobry pomysł na obiad, można je zrobić z serem, warzywami czy tradycyjnie, a zawsze wyjdą przepyszne. Tak właściwie nie ma chyba osoby, która by je źle przyrządziła, wystarczy postępować według instrukcji.
Mielone z młodą kapustą
Składniki
na 10 kotletów
- 500 g wieprzowina (mielona z łopatki lub szynki)
- 300 g kapusta (młoda, poszatkowana na drobne kawałki)
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 łyżki bułka tarta
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Poszatkowaną kapustę umieść w misce, dodaj sól i wmasuj ją w warzywo. Zostaw całość na 1,5 godziny, by kapusta puściła wodę. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu.
- Cebulę obierz z łupki i posiekaj w drobną kostkę. Podsmażaj ją na tłuszczu, aż będzie szklista.
- W misce umieść mięso mielone, dodaj cebulkę, jajko, bułkę tartą, przyprawy i odciśniętą kapustę. Całość zagnieć rękoma na jednolitą masę. Uformuj okrągłe kotleciki.
- Na talerz wysyp odrobinę bułki tartej i obtocz w niej kotlety. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron.
- Podawaj z ziemniakami i świeżą surówką.
Pomysł na kotlety mielone pochodzi jeszcze z czasów, gdy nasze babcie miały specjalne ręczne maszynki do mielenia. Być może jeszcze je pamiętacie, gdyż był to produkt bardzo wysokiej jakości i wręcz niemożliwe było, by go zepsuć. Kotlety mielone z młodą kapustą to tylko jedna z wielu propozycji przygotowania tego dania.
Zobacz także:
3 komentarzy