Spis treści
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego dziś zdradzimy Ci, jak w szybki i prosty sposób zrobić pewien dodatek. W końcu pasta jajeczna to niezastąpiony element tych świąt.
Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście pasty jajecznej w świątecznym wydaniu. W końcu Wielkanoc to przede wszystkim uroczyste śniadanie w gronie najbliższych. Na naszych stołach dominują wtedy przeróżne wędliny, jajka pod każdą postacią, czy różnego typu sałatki. Oczywiście tego dnia nie może zabraknąć również tradycyjnego żurku. I jeśli nie wiesz jak go przygotować, przychodzimy z gotową recepturą.
Pasta jajeczna w świątecznym klimacie
Dziś jednak chciałabym skupić się na pysznym dodatku, który oczywiście powstanie na bazie jajek. Smaczna i mega szybka, a zarazem prosta w przygotowaniu pasta, znika z talerzy w mgnieniu oka. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Oczywiście nie zabraknie tu jednocześnie świątecznych akcentów, jak chociażby chrzanu. Już brzmi pysznie prawda?
Wielkanocna pasta jajeczna
Składniki
na 6 porcji
- 8 szt. jajko
- 4 łyżki majonez
- 2 łyżki jogurt (naturalny)
- 2 łyżeczki chrzan (ze słoika lub świeży)
- 6 szt. rzodkiewka
- 1/3 natki szczypiorek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania
- Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo.
- W międzyczasie pokrój na mniejsze kawałki rzodkiewki oraz natkę szczypiorku.
- Kiedy jajka już się ugotują, obierz je i drobno pokrój. Możesz również zetrzeć je na tarce.
- Następnie przesyp składniki do miski, po czym dodaj do środka chrzan, jogurt oraz majonez.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Na koniec dopraw do smaku i to wszystko. Smacznego!
Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować pyszny wielkanocny dodatek. Z racji, że jest to błyskawiczny przepis, możesz przygotować go na tzw. „ostatnią chwilę”. Co więcej, pastę możesz podać w większej salaterce lub ułożyć ją na pieczywie. Możliwości jest naprawdę wiele!
Koniecznie daj mi znać, jakie dania i dodatki co roku znajdują się na Twoim wielkanocnym stole? Czy wśród nich jest również pasta na bazie jajek w ciekawym wydaniu?
Zobacz także: Jak samodzielnie przygotować zakwas na żurek? Ten ze sklepu może się schować