w ,

Wielkanocna pasta jajeczna. Wiemy, jak ją zrobić

pasta jajeczna
Heavenlyphoto, Getty Images

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego dziś zdradzimy Ci, jak w szybki i prosty sposób zrobić pewien dodatek. W końcu pasta jajeczna to niezastąpiony element tych świąt.

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście pasty jajecznej w świątecznym wydaniu. W końcu Wielkanoc to przede wszystkim uroczyste śniadanie w gronie najbliższych. Na naszych stołach dominują wtedy przeróżne wędliny, jajka pod każdą postacią, czy różnego typu sałatki. Oczywiście tego dnia nie może zabraknąć również tradycyjnego żurku. I jeśli nie wiesz jak go przygotować, przychodzimy z gotową recepturą.

Pasta jajeczna w świątecznym klimacie

Dziś jednak chciałabym skupić się na pysznym dodatku, który oczywiście powstanie na bazie jajek. Smaczna i mega szybka, a zarazem prosta w przygotowaniu pasta, znika z talerzy w mgnieniu oka. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Oczywiście nie zabraknie tu jednocześnie świątecznych akcentów, jak chociażby chrzanu. Już brzmi pysznie prawda?

Wielkanocna pasta jajeczna

Wystarczy kilka prostych składników i dosłownie 20 minut, aby wyczarować w swojej kuchni mega smaczną pastę jajeczną.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 6 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od ugotowania jajek na twardo.
  • W międzyczasie pokrój na mniejsze kawałki rzodkiewki oraz natkę szczypiorku.
  • Kiedy jajka już się ugotują, obierz je i drobno pokrój. Możesz również zetrzeć je na tarce.
  • Następnie przesyp składniki do miski, po czym dodaj do środka chrzan, jogurt oraz majonez.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Na koniec dopraw do smaku i to wszystko. Smacznego!
pasta jajeczna

Wartości odżywcze

Wielkanocna pasta jajeczna
Na porcję przypada:
Kalorie
90
Tłuszcze
 
6.1
g
9
%
Węglowodany
 
0.8
g
0
%
Błonnik
 
0.1
g
0
%
Białka
 
7.5
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować pyszny wielkanocny dodatek. Z racji, że jest to błyskawiczny przepis, możesz przygotować go na tzw. „ostatnią chwilę”. Co więcej, pastę możesz podać w większej salaterce lub ułożyć ją na pieczywie. Możliwości jest naprawdę wiele!

Koniecznie daj mi znać, jakie dania i dodatki co roku znajdują się na Twoim wielkanocnym stole? Czy wśród nich jest również pasta na bazie jajek w ciekawym wydaniu?

Zobacz także: Jak samodzielnie przygotować zakwas na żurek? Ten ze sklepu może się schować

  • Miniatura:
  • Heavenlyphoto, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani