w

Masz w lodówce kawałek pora i jedną marchewkę? Wystarczy, by zrobić fantastyczną surówkę

fantastyczną surówkę
Getty Images Pro

Nie bez powodu zawsze mówi się, by jeść dużo owoców i warzyw. To właśnie one powinny budować naszą dietę, by dostarczyć do organizmu wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Jeśli nie jesteś fanką jedzenia warzyw solo, najłatwiejszą formą przemycenia będą sałatki i surówki.

W dzisiejszym przepisie wykorzystamy jedynie dwa warzywa, które najprawdopodobniej plątają Ci się po lodówce, a z ich pomocą będziesz w stanie wyczarować fantastyczną surówkę. Całość dopełni aromatyczny sos z oliwy, miodu i musztardy. Będzie smacznie, zdrowo i tanio!

Surówka z marchewki i pora

Pora najlepiej sparzyć przed wrzuceniem do salaterki, stanie się miękki i idealnie połączy marchewką.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Marchewkę i pora myjemy. Warzywa osobno ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora przerzucamy do sitka i przelewamy wrzącą wodą, by zmiękł.
  • W miseczce mieszamy rozpuszczony miód, musztardę, sok z cytryny i przyprawy.
  • Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy sosem. Całość mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Surówka będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz do niej tarte jabłko i białą kapustę, nabierze nowego smaku i objętości. Powyższa wersja jest podstawową, którą można dowolnie uzupełnić o ulubione składniki. Aby zrobić fantastyczną surówkę nie trzeba wielu składników, czasem mniej znaczy więcej!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli