Spis treści
Nie bez powodu zawsze mówi się, by jeść dużo owoców i warzyw. To właśnie one powinny budować naszą dietę, by dostarczyć do organizmu wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Jeśli nie jesteś fanką jedzenia warzyw solo, najłatwiejszą formą przemycenia będą sałatki i surówki.
W dzisiejszym przepisie wykorzystamy jedynie dwa warzywa, które najprawdopodobniej plątają Ci się po lodówce, a z ich pomocą będziesz w stanie wyczarować fantastyczną surówkę. Całość dopełni aromatyczny sos z oliwy, miodu i musztardy. Będzie smacznie, zdrowo i tanio!
Surówka z marchewki i pora
Składniki
na 2 porcje
Sposób przygotowania
- Marchewkę i pora myjemy. Warzywa osobno ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora przerzucamy do sitka i przelewamy wrzącą wodą, by zmiękł.
- W miseczce mieszamy rozpuszczony miód, musztardę, sok z cytryny i przyprawy.
- Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy sosem. Całość mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Surówka będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz do niej tarte jabłko i białą kapustę, nabierze nowego smaku i objętości. Powyższa wersja jest podstawową, którą można dowolnie uzupełnić o ulubione składniki. Aby zrobić fantastyczną surówkę nie trzeba wielu składników, czasem mniej znaczy więcej!
Zobacz także:
Jeden komentarz