w

Końcówka cytryny ląduje w koszu? Nie rób tego – możesz ją wykorzystać

Końcówka cytryny
Lukas, Pexels

Końcówka cytryny ląduje w koszu, gdyż nie ma w sobie za wiele soku i raczej dziwnie wyglądałaby w kubku z herbatą. Aby uniknąć czarnego scenariusza z wyrzucaniem kawałka owocu, można go zużyć w inny sposób!

Cytryna to egzotyczny owoc, który na dobre zakorzenił się w naszej kuchni. Cenny jest nie tylko miąższ, ale i skórka, którą dodajemy jako naturalny aromat do dań i deserów. Zwykle jednak ląduje w naszej herbacie w postaci plasterka. Końcówka (i początek) cytryny nie zawiera zbyt wiele soku i nie nadaje się jako dodatek do herbaty. Aby dać jej drugie życie, można ją zużyć jako rozjaśniacz do przebarwień. Już tłumaczymy, o co chodzi!

Końcówka cytryny może przydać się bardziej, niż Ci się wydaje!

Zdarzyło ci się kiedyś odmrażać jagody lub wiśnie w plastikowej misce? Jeśli pojemnik miał jakieś mikrorysy, z pewnością zafarbowały się one sokiem z owoców. Nawet po porządnym myciu, widać delikatne zacieki i przebarwienia. Na pomoc przychodzi „piętka” z cytryny! Wystarczy, że natrzesz miskę lub pojemnik resztką cytryny i pozostawisz na kilka minut. Sok z kwaskowatego owocu działa jak rozjaśniacz i potrafi w genialny sposób wywabić plamy i zacieki. Po czasie umyj miskę płynem do naczyń i pozostaw do wyschnięcia.

Końcówka cytryny
deska do krojenia/ fot. invizbk, Getty Images Signature

Końcówka cytryny może być odświeżaczem do drewnianych desek. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, ile mikroorganizmów żyje na naszych deskach do krojenia. By się ich pozbyć, warto przetrzeć powierzchnie deski cytryną, ta zadziała bakteriobójczo.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Lukas, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Nadia Nowak

      Nadia to osoba kreatywna i eksperymentująca w kuchni, która ceni sobie dobre, naturalne i zdrowe produkty.
      Instagram / Napisz do Nadii