Spis treści
Pomidorowa z niedzielnego rosołu to klasyk każdego polskiego domu. W końcu nie wolno marnować cennego bulionu, który gotowałaś przez wiele godzin. W tym przepisie wykorzystujemy metodę 1:1, zupa będzie cudownie aromatyczna!
Całe przygotowanie zupy jest ekspresowe, jeśli oczywiście mamy esencjonalny rosół z poprzedniego dnia. Wystarczy zaledwie 20 minut, by wyczarować obiad po ciężkim dniu.
Sekretem całej zupy jest miks rosołu i soku pomidorowego, który dostaniesz w każdym sklepie. Dzięki temu połączeniu zupa wyjdzie aromatyczna i gładka, a do tego tania, gdyż sok pomidorowy jest znacznie tańszy od puszki pomidorów czy przecieru. Podczas wyboru napoju zobacz jego skład i kup ten, który jest wyciskany wprost z pomidorów, a nie stworzony na podstawie koncentratu.
Zupa pomidorowa 1:1
Składniki
na 5 porcji
- 500 ml rosół
- 500 ml sok pomidorowy
- sól
- pieprz
- 1 natka pietruszki
- 2 łyżka śmietana
- dodatki
- makaron nitki
- ryż
Sposób przygotowania
- Garnek z rosołem postaw na gazie i dobrze podgrzej. Następnie dolej sok pomidorowy, dodaj przyprawy i posiekaną natkę, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
- Odlej pół szklanki zupy i dodaj do niej śmietanę. Dolej ją do zupy, by delikatnie ją zabielić. Spróbuj zupy i dodaj więcej przypraw, jeśli to konieczne.
- Pomidorową podawaj z ryżem i ryż.
Zobacz także te przepisy:
2 komentarzy