w

Jak zrobić suflet, aby nie opadł? Zdradzamy kluczowe kwestie

jak zrobić suflet
LOVE_LIFE, Getty Images Signature

Dziś podzielę się kolejną porcją wiedzy kulinarnej. Jak zrobić suflet w perfekcyjnym wydaniu? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że jestem wielką fanką domowych wypieków. Po prostu mogłabym jeść je codziennie, a praca nad nimi to dla mnie czysta przyjemność.

Jednocześnie wiem, że wiele osób boi się zmierzyć ze słodkimi przepisami, wierząc ślepo w krzywdzący mit, że jest to trudna i czasochłonna sztuka. Oczywiście zgodzę się z tym, że przygotowanie słodkości wymaga naszego pełnego zaangażowania. Ale jeśli będziemy trzymać się sprawdzonego przepisu i zastosujemy w praktyce wszystkie wskazówki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować w swojej kuchni wypiek jak z najlepszej cukierni.

I dziś podzielę się z Tobą cennymi wiadomościami, dzięki którym za każdym razem przygotujesz idealny suflet. Od prazu przechodzimy do sedna!

Czym jest suflet?

Zacznijmy od krótkiego wyjaśnienia czym tak w ogóle jest suflet. Jest to domowy wypiek, który charakteryzuje się niesamowitą puszystością. Jeśli przygotujesz go zgodnie ze sztuką, możesz liczyć na prawdziwą ucztę dla podniebienia – dosłownie jakbyś jadła kremową chmurkę.

Warto w tym miejscu dodać, że choć największą popularnością cieszą się suflety w wydaniu na słodko, można przyrządzić je również w formie wytrawnej.

suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy/źródło: CabecaDeMarmore, Getty Images

Jak zrobić suflet, aby nie opadł?

Skoro już wiemy czym jest suflet, czas przejść do porad dzięki którym uda się za każdym razem. Co zrobić, aby pięknie wyrósł i jednocześnie nie opadł tuż przed podaniem?

Po pierwsze, musimy pamiętać, że wszystkie produkty użyte do przepisu muszą mieć temperaturę pokojową. Kolejna kluczowa rola to idealne oddzielenie żółtek od białek. Tylko wtedy mamy pewność, że ubijemy sztywną pianę z białek. A to właśnie ona ma kluczowe znaczenie w przepisie na idealny suflet. Białka najlepiej ubić ze szczyptą soli.

Robiąc deser czy to w kokilkach, czy większej formie, należy o nią szczególnie zadbać. Gadżety kuchenne należy pokryć warstwą masła, aby ciasto na suflet nie przykleiło się do foremek. Taka sytuacja może mieć złe konsekwencje dla naszych przyszłych wypieków. Dlaczego? Zamiast pięknie wyrosnąć, mogą przykleić się do foremki, a co za tym idzie, nie staną się idealnie puszyste.

Na koniec zostaje jeszcze kwestia pieczenia. Suflet za każdym razem pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku. Kluczowe znaczenie ma również fakt, aby w trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Gwałtowna zmiana temperatur może sprawić, że suflet opadnie.

I to wszystko. Teraz już wiesz, co dokładnie zrobić, aby domowy wypiek pięknie wyrósł za każdym razem. Na pewno poradzisz sobie z tym przepisem.

  • Miniatura:
  • LOVE_LIFE, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani