w

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą. Bez kęsa mięsa

Mamy dla ciebie pomysł na szybkie danie z użyciem ziemniaków i kapusty. Nie ma w nim mięsa, więc nada się idealnie na piątkowy obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle proste w przygotowaniu! Wystarczy że poszatkujesz kapustę i lekko ją przysmażysz, a ziemniaki potniesz na cienkie talarki. Całość zalewasz śmietanowym sosem i voila – obiad gotowy!

Kochamy dania z piekarnika! Zapiekane jedzenie jest znacznie lżejsze dla żołądka, robi się praktycznie samo i nie traci smaku w trakcie obróbki termicznej. Dziś zapraszamy na proste i smaczne danie bez dodatku mięsa, w sam raz dla wegetarian.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty
Czas przygotowywania 25 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kapustę obierz i poszatkuj na drobne kawałki. Cebulkę obierz, pokrój i podsmaż na tłuszczu. Dodaj zmiażdżony czosnek i kapustę i duś aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Śmietanę wymieszaj z jajkami oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Żaroodporne naczynie natrzyj tłuszczem wyłóż 1/3 pokrojonych ziemniaków, połowę kapusty, ziemniaki, kapustę i ostatnie piętro ziemniaków. Wierzch zalej sosem i zetrzyj odrobinę sera żółtego, jeśli masz ochotę. Piecz godzinę w 180*C.

Składniki

na 12 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Zapienkanka z ziemniakami i kapustą
Na porcję przypada:
Kalorie
110.9
Tłuszcze
 
5.1
g
8
%
Węglowodany
 
13.1
g
4
%
Błonnik
 
2.2
g
9
%
Białka
 
3.8
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.