w , ,

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą. Bez kęsa mięsa

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą
Getty Images

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą powinna nosić nazwę „polska zapiekanka”, bo zawiera wszystkie składniki, które uwielbiamy a przy tym bardzo łatwo ją wykonać. W przepisie nie ma mięsa i docelowo zapiekanka ma być jarskim obiadem. Jeśli bardzo chcesz, możesz dorzucić trochę boczku, który dobrze skomponuje się z resztą składników.

Całe przygotowanie zapiekanki sprowadza się do podsmażenia kapusty, by uwolniła wszystko, co najlepsze. Ziemniaki najlepiej pokroić na cieniutkie plasterki, w ten sposób odpowiednio zmiękną w piekarniku i nie trzeba ich uprzednio gotować. Całość zalewamy sosem śmietanowym i obiad gotowy.

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą robi się praktycznie sama

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą
peredianka, Getty Images

Zapiekanki są znacznie zdrowszą formą podania niż smażone jedzenie, które ma kontakt z gorącą patelnią i tłuszczem. Jeśli zamkniemy zapiekankę w naczyniu z pokrywką, wszystkie soki pozostaną wewnątrz, a danie pozostanie idealnie soczyste. 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć danie, w ten sposób wierzch stanie się chrupiący. Zapiekanki zazwyczaj posypujemy serem żółtym i zapiekanka staje się o wiele smaczniejsza.

Najlepsza zapiekanka z ziemniakami

Kochamy dania z piekarnika! Zapiekane jedzenie jest znacznie lżejsze dla żołądka, robi się praktycznie samo i nie traci smaku w trakcie obróbki termicznej. Dziś zapraszamy na proste i smaczne danie bez dodatku mięsa, w sam raz dla wegetarian.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Kapustę obierz i poszatkuj na drobne kawałki. Cebulkę obierz, pokrój i podsmaż na tłuszczu. Dodaj zmiażdżony czosnek i kapustę i duś aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Śmietanę wymieszaj z jajkami oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Żaroodporne naczynie natrzyj tłuszczem wyłóż 1/3 pokrojonych ziemniaków, połowę kapusty, ziemniaki, kapustę i ostatnie piętro ziemniaków. Wierzch zalej sosem i zetrzyj odrobinę sera żółtego, jeśli masz ochotę. Piecz godzinę w 180*C.
Zapiekanka z ziemniakami i kapustą
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Zapiekanki to idealne obiady, które robi się z użyciem „przypadkowych” składników. Jeśli masz w lodówce trochę wędliny i warzyw, a w szafce ziemniaki czy makaron, dajemy znać, że wszystko będzie nadawać się do zapiekanki. Czasami nieoczywiste połączenia mogą powalić nas smakiem!

  • Miniatura:
  • Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli