Spis treści
Zapiekanka z ziemniakami i kapustą powinna nosić nazwę „polska zapiekanka”, bo zawiera wszystkie składniki, które uwielbiamy a przy tym bardzo łatwo ją wykonać. W przepisie nie ma mięsa i docelowo zapiekanka ma być jarskim obiadem. Jeśli bardzo chcesz, możesz dorzucić trochę boczku, który dobrze skomponuje się z resztą składników.
Całe przygotowanie zapiekanki sprowadza się do podsmażenia kapusty, by uwolniła wszystko, co najlepsze. Ziemniaki najlepiej pokroić na cieniutkie plasterki, w ten sposób odpowiednio zmiękną w piekarniku i nie trzeba ich uprzednio gotować. Całość zalewamy sosem śmietanowym i obiad gotowy.
Zapiekanka z ziemniakami i kapustą robi się praktycznie sama

Zapiekanki są znacznie zdrowszą formą podania niż smażone jedzenie, które ma kontakt z gorącą patelnią i tłuszczem. Jeśli zamkniemy zapiekankę w naczyniu z pokrywką, wszystkie soki pozostaną wewnątrz, a danie pozostanie idealnie soczyste. 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć danie, w ten sposób wierzch stanie się chrupiący. Zapiekanki zazwyczaj posypujemy serem żółtym i zapiekanka staje się o wiele smaczniejsza.
Najlepsza zapiekanka z ziemniakami
Składniki
na porcji
- ½ sztuka kapusta
- 1 łyżka masło
- 2 cebula
- 3 ząbek czosnek
- 500 g ziemniaki
- 300 ml śmietana 18%
- 3 sztuka jajko
- szczypta gałka muszkatołowa
- szczypta sól (pieprz)
Sposób przygotowania
- Kapustę obierz i poszatkuj na drobne kawałki. Cebulkę obierz, pokrój i podsmaż na tłuszczu. Dodaj zmiażdżony czosnek i kapustę i duś aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Śmietanę wymieszaj z jajkami oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Żaroodporne naczynie natrzyj tłuszczem wyłóż 1/3 pokrojonych ziemniaków, połowę kapusty, ziemniaki, kapustę i ostatnie piętro ziemniaków. Wierzch zalej sosem i zetrzyj odrobinę sera żółtego, jeśli masz ochotę. Piecz godzinę w 180*C.
Wartości odżywcze
Zapiekanki to idealne obiady, które robi się z użyciem „przypadkowych” składników. Jeśli masz w lodówce trochę wędliny i warzyw, a w szafce ziemniaki czy makaron, dajemy znać, że wszystko będzie nadawać się do zapiekanki. Czasami nieoczywiste połączenia mogą powalić nas smakiem!
2 komentarzy